AVM Kiraları Markaları İsyan Ettirdi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), AVM'lerde karşılaşılan 'fahiş kira artışı talepleri' ve şeffaf olmayan genel giderlerle ilgili sorunları değerlendirmek üzere üye markalarla bir toplantı düzenledi.

BMD Başkanı Sinan Öncel, markaların en büyük maliyet kalemlerinden birinin kira olduğunu vurgularken, sözleşme yenileme süreçlerinde yüzde 400-500 oranlarına varan kira artış taleplerinin mağduriyet yarattığını belirtti.

Kira Artışları ve Şeffaf Olmayan Giderler Gündemde

Toplantıya katılan Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı Burak Kaplan ve BMD üyeleri, kira artışlarıyla ilgili mevzuat değişikliği yapılması konusunda ortak bir mutabakata vardı. Özellikle 10 yıllık kira kontratlarının sonunda talep edilen fahiş oranlardaki artışların, enflasyonla mücadeleye zarar verdiği ifade edildi. Ayrıca, AVM'lerin ortak alan giderleri konusunda şeffaflık sağlamamaları nedeniyle, markaların her ay fazladan 700 milyon lira ödeme yaptığına dikkat çekildi.

Yabancıya Satışlarda Düşüş

Toplantıda ayrıca, Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısında artış olmasına rağmen, markaların yabancıya satış adetlerinde azalma yaşandığı belirtildi. Öncel, üye markaların yüzde 80’inin, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancıya yapılan satışlarda düşüş bildirdiğini ifade etti.

Bu sorunların çözümü için ilgili yasaların uygulamaya konulması ve AVM yönetimlerinin daha şeffaf bir süreç yürütmesi gerektiği konusunda BMD üyeleri hemfikir.

Bakmadan Geçme