AVM'ler 50 Milyar TL Değer Kaybetti

Salgın döneminde çok fazla tartışılan AVM ve marka ilişkileri, 20'ncisi düzenlenen Perakende Günleri'nde masaya yatırıldı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, salgının da etkisi ile AVM’lerin yatırım değerinin 150 milyar dolardan 100 milyar dolara gerilediğini söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Öncel ise aynı dönemde markaların kredi borcu yükünün 50 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Salgın döneminde çok fazla tartışılan AVM ve marka ilişkileri, 20’ncisi düzenlenen Perakende Günleri'nde masaya yatırıldı. 441 markayı temsil eden AYD Başkanı Hüseyin Altaş ile 421 markayı temsil eden BMD Başkanı Sinan Öncel, salgın dönemi AVM-marka ilişkilerini “Ne oldu ne olacak” konulu oturumda ele aldı. AYD Başkanı Altaş, 2000’li yılların başından bu yana gerçekleştirilen AVM yatırımlarının değerinin 150 milyar dolardan 100 milyar dolara gerilediğine dikkat çekerek geri dönüş sürelerinin ise 10-15 yıldan 80 yıla kadar yükseldiğini anlattı.

Yener Karadeniz'in haberine göre söz konusu gelişmelerde salgının etkilerinin yüksek olduğuna işaret eden Altaş, “Salgının ilk döneminde 2,5 ay kapalı kaldık. Bu dönemde kiralar ile ilgili aldığımız tavsiye kararına tüm AVM’lerimiz uydu. Bir laf var, ‘İnsanlar için gözünüzü feda etseniz zaten kördü’ derler.

Yapılan olayın ne kadar kıymetli olduğu bilinsin istiyoruz. Geçen yıl 1 Haziran’da açıldığımızda AVM’ler sanki pandemi yuvası gibi bir algı oluşturuldu. Ancak bir her türlü önlemi aldık.

Bu önlemler için ciddi yatırımlar yaptık” diye konuştu. Kademeli normalleşme ile AVM ziyaretinde 3,5 milyon kişiye ulaştıklarını söyleyen Altaş, yılsonunda 5 milyon ziyaretçi ve ciroda ise salgın öncesinin yüzde 80’ine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Altaş ayrıca markalara kira indirimi kapsamında verdikleri desteğin 11 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.

Bakmadan Geçme