Bakanlık sanat emekçilerini asgari ücretle güvencesiz çalıştıracak

CHP'li İlgezdi: Bakanlık sanatçıları güvenceli kadrolu yerine sözleşmeli çalıştırmayı tercih ediyor. Sanatçılar ve sanat emekçileri düşük ücretlerle, tazminatsız, güvencesiz bir şekilde asgari ücrete yakın bir maaşla çalıştırılacak' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Kültür ve Turizm Bakanlığının kadrolu yerine sözleşmeli sanatçı ve sanat emekçisi alım yaptığına dikkat çekerek, “Bakanlık sanatçıları güvenceli kadrolu yerine sözleşmeli çalıştırmayı tercih ediyor. Sanatçılar ve sanat emekçileri düşük ücretlerle, tazminatsız, güvencesiz bir şekilde asgari ücrete yakın bir maaşla çalıştırılacak” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının orkestra ve korolarda görevlendirilmek üzere 124, Devlet Tiyatrolarının 119, Devlet Opera ve Balesinin 77 süre sözleşmeli sanatçı ve sanat emekçisi alımı yapacağını kaydederek, “Kadrolu sanatçı istihdamı yerine sözleşmeli alım yapan bakanlık konservatuvar mezunu sanatçılara asgari ücrete yakın bir maaşı reva görüyor. Sözleşmeler 11 ay 29 gün olduğu için sanatçılar tazminat da alamayacak, bir sonraki yıl sözleşmenin yenilenmesine de bakanlık ya da genel müdürlük karar verecek” diye konuştu.
CHP’li Akkuş İlgezdi konu Meclis gündemine taşıyarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi.  
Söz konusu sanatçıların ve sanat emekçilerinin “Bir yıldan az süreli veya mevsimlik çalışma” yöntemi ile istihdam edileceğini hatırlatan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, önergesinde şu soruları yöneltti:

Kültür ve Turizm Bakanlığı ilana çıktığı 124 personeli neden kadrolu almamaktadır?

Devlet Tiyatroları ilana çıktığı 119 personeli neden kadrolu almamaktadır?

Devlet Opera ve Balesi ilana çıktığı 77 personeli neden kadrolu almamaktadır?

Emeklilik ve istifalar ile boşalan birçok kadro bulunurken, Bakanlığın ve bağlı kuruluşların sözleşmeli personel alımını tercih etmesi sanatçılar ve sanat emekçileri için mağduriyet yaratmayacak mıdır?

2021 yılı itibari ile bakanlığınız, ilgili ve bağlı kuruluşların kadrolu ve sözleşmeli çalışan sayıları nelerdir?

Aynı temsilde görev alan kadrolu bir sanatçı ile sözleşmeli bir sanatçının maaş farkı nedir?

Bakmadan Geçme