Kuyumcu esnafına şok: Kamu bankasına 500 gram...

Kuyumcuya kamu bankasına 500 gr altın yatırma zorunluluğu getiren taslak tepki çekti

Ekonomide yaşanan kaynak sıkıntısına çare arayan iktidar, yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre her kuyumcu kamu bankalarına 500 gram altın yatıracak.

 

Ekonomide yarattığı sorunlara çare arayan AKP iktidarı, kaynak sorununa "salma"* vergilere benzer bir yöntemle çözüm üretmeye çalışıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"na göre ülke genelindeki her kuyumcu, kamu bankalarına 500 gram altını teminat olarak yatırmak zorunda olacak.

Altının bugünkü değeriyle yaklaşık 210 bin lira tutan bu teminatı yatırmayanlar kuyumculuk yapamayacak.

HESAP BLOKE OLACAK

Yönetmelik taslağına göre teminat tutarı, mevduat bankaları için mevduat hesaplarında, katılım bankaları için katılım fonu hesabında bloke olarak izlenecek.

Bloke hesabın kullanılacağı banka, il müdürlüğünden yazılı izin alınmadan değiştirilemeyecek.

Taslağa göre kuyumcu, teminat hesabına yatıracağı tutara sektörde kaldığı süre boyunca dokunamayacak, işletemeyecek, kullanamayacak. Sadece faizini alabilecek.

 

YAKLAŞIK 20 TON ALTIN TOPLANACAK

Türkiye'de yaklaşık 40 bin kuyumcu bulunuyor. Taslak resmiyet kazanırsa devlet kamu bankaları aracılığıyla kuyumculardan yaklaşık 20 ton altın toplayacak.

Türkiye'de yaklaşık 40 bin kuyumcu olduğu, taslağın resmiyet kazanması halinde devletin kuyumculardan yaklaşık 20 ton altın (yaklaşık 8.4 milyar lira) toplanacağı hesaplandı. Bu miktar, altının bugünkü değeriyle yaklaşık 8,4 milyar lira yapıyor.

"ÜLKENİN KASASINI BOŞALTAN İKTİDAR, ESNAFIN ÜZERİNE ÇÖKMEYE BAŞLADI"

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun, taslağa dair "Ülkenin kasasını boşaltan iktidar, kaynak arayışı için Osmanlı'daki ‘salma vergisi' gibi halkın, esnafın üzerine çökmeye başladı" dedi.

Birçok kuyumcunun yarım kilo altını devlete karşılıksız veremeyeceğini ve kapanacağını söyleyen Aygun, "Esnaf bu taslaktan çok şikayetçi. Tüm kuyumculardan yarımşar kilo altın istenmesi insafsız ve adaletsiz bir durum. Üstelik yönetmeliğe aykırı hareket edenin belgesi iptal edilip altını Hazine'ye irat kaydedilecek" diye konuştu.

ANKARA KUYUMCULAR ODASI BAŞKANI: OLACAK İŞ DEĞİL

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da "Bakanlıktaki ilgili bürokratlarla görüştük. İtirazlarımızı yerinde buldular. Biz bu altın maddesinin iptal edileceği izlenimi edindik. Zaten olacak iş değil" dedi.

Bakmadan Geçme