Bir şirketin 90 milyar dolarını silerken millete 'bütçede para yok' demeyin

CHP'li Köksal: Manifaturacılar, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, ayakkabıcılar, çoğu zaman dükkanlarını siftahsız kapatıyor. Hiç olmazsa esnafın BAĞ-KUR primini karşılayın, kira ve faturalarını ödeyin, sicil affını çıkarın, esnafa faizsiz kredi verin taksitlendirmeyi de ödeme gücüne göre yapın, 'Bütçede para yok.' diye de milleti kandırmaktan vazgeçin artık.'

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal,  “AKP Genel Başkanı muhalif gördüğü teknoparklarla uğraşmak yerine keşke esnafın, işçinin, çiftçinin, emeklinin, KOBİ'nin, iş insanının, işsizin, EYT'linin dertleriyle uğraşsa. Son bir yılda 99.583 iş yeri kapanmış, kimin umurunda. Esnafa sadaka verir gibi 500 liralık kira yardımı ballandıra ballandıra anlatılıyor. Şehir merkezlerinde 500 liraya kiralık dükkan kaldı mı soruyoruz” dedi.

Paket servis kurtarmıyor

 

TBMM Genel Kurulunda konuşan Köksal’ın gündeminde ekonomi vardı.

“AKP Genel Başkanı muhalif gördüğü teknoparklarla uğraşmak yerine keşke esnafın, işçinin, çiftçinin, emeklinin, KOBİ'nin, iş insanının, işsizin, EYT'linin dertleriyle uğraşsa. Son bir yılda 99.583 iş yeri kapanmış, kimin umurunda. Esnafa sadaka verir gibi 500 liralık kira yardımı ballandıra ballandıra anlatılıyor. Şehir merkezlerinde 500 liraya kiralık dükkan kaldı mı soruyoruz” diyen Köksal şöyle devam etti:

“Bir de basit usul vergiye tabi esnafa verilecek. Basit usul verginin dışında çalışan esnaf, esnaf değil mi sizin nazarınızda? Esnafın BAĞ-KUR primleri 1.055 liraya çıkmış, dükkanı kapalı. Hoş, açık olsa da değişen bir şey yok zaten, çünkü satışlar çok düşük. Kahvehaneler, kıraathaneler kapalı, çay ocakları üç beş tane esnafa çay satıp ayakta durmaya çalışıyor, restoran, lokanta, kafeler, internet kafeler, nargile kafeler, hepsi kapalı; açık olan lokanta ve restorana paket servis hakkı tanınmış, ancak paket servis buraları kurtarmıyor.”

Çoğu zaman siftahsız kapanıyorlar

Manifaturacılar, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, ayakkabıcılar, çoğu zaman dükkanlarını siftahsız kapatıyor. Hiç olmazsa esnafın BAĞ-KUR primini karşılayın, kira ve faturalarını ödeyin, sicil affını çıkarın, esnafa faizsiz kredi verin; taksitlendirmeyi de ödeme gücüne göre yapın, "Bütçede para yok." diye de milleti kandırmaktan vazgeçin artık. 1.100 odalı israf şaheseri sarayın bir buçuk yıllık masrafı, esnafa verilen destek kadar. Siz ki Cengiz İnşaatın 422 milyon dolarlık vergi borcunu sildiniz ama esnafın vergi borcu söz konusu olduğunda gözünün yaşına bakmadınız. Elektrik dağıtım şirketlerine bile esnafa verilen desteğin otuz bir katı kaynak ayırdınız. Ha, burada elektrik demişken şuna da değinmek istiyorum: Son üç yılda elektriğe yüzde 70, doğal gaza yüzde 80 zam getirdiniz. Vatandaş 100 liralık elektrikte 54 lira dağıtım bedeli, 2 lira TRT payı, 1 lira enerji fonu, 5 lira elektrik tüketim vergisi ödüyor; yetmiyor bir de bu bedellerin yüzde 18'i kadar KDV yani 29 lira ödüyor, bu da 191 lira ediyor. Yani, 100 liralık elektrik tükettiğinde 191 lira ödüyor.”

Gaz bulduk diye müjde verip doğal gaza yüzde 35 zam yapan tek ülkeyiz

Doğal gaz faturaları ile milletin adeta soyulduğunu dile getiren Köksal şunları kaydetti:

Doğal gaza gelince dünyada "Doğal gaz bulduk." diye müjde verip, doğal gaza yüzde 35 zam yapan tek ülkeyiz. Doğal gazda kombiye dokunuyorsunuz, 100 liralık kullanımda 15 lira kullanım bedeli, 2 lira ÖTV, 21 lira KDV ödüyoruz. Onun için millet artık faturalarını ödeyemiyor, ne yapıyor? Evinde yün yeleğini çıkarıyor, bu yün yeleği giyiyor, soğuğa karşı dayanmaya çalışıyor. Ne yapıyor? Elektrik faturalarını ödeyemediği için işte böyle zembillerle, mumlarla aydınlatmaya çalışıyor kendini sizin sayenizde, yarattığınız eser.”

Katar firmasının 90 milyarını sildiniz, o da yetmedi…

Futbol maçlarının yayın haklarını alan şirkete kıyak geçildiğini belirten Köksal, “Bakın, vatandaşın feryadını duymadınız ama futbol karşılaşmalarını ihaleyle alan Katar firması "Dolar çok yükseliyor, ben bu parayı ödeyemiyorum." dedi, 90 milyar dolarını sildiniz, yetmedi onlar için doları 5,80'de sabitlediniz. Ama esnafın BAĞKUR primlerini 1.055 liraya çıkarıp şu pandemi döneminde hiç olmazsa bari yarısını biz karşılayalım demediniz” dedi.

1 milyon gündelikçiye ve ekonomiye günde 1 milyar katkı sağlayan sokak esnafa bir kuruş yok

Köksal, “1 milyon gündelikçi ve ev temizliğine giden vatandaşlara ekonomiye günde 1 milyar, yıllık 200 milyar katkı sağlayan sokak esnafına bir kuruş ödeme dahi yapma gereğini duymadınız, sizin insafınız, adaletiniz kurusun! Ya tedbirler alıp bu dükkanları açın ya da bu esnafa ayakta kalabilecek, geçimini idare ettirebilecek, hatırı sayılır destekler verin diyorum” ifadesini de kullandı.

Bakmadan Geçme