Bırak puntoyu da etiket yüksek etiket

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerdeki etiketlerde kullanılan punto boyutlarının düzenlenmesi kararı aldı. Peki, etiketlerin punto boyutlarının aynı olması gerçekten tüketici alışveriş deneyimini iyileştirecek mi? Fiyatlar inecek mi yoksa etiket maliyeti de mi tüketiciye yıkılacak?

Market Raflarında Değişim:

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Peynir Tebliğ taslağı, eritme peynirlerin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar peyniri gibi geleneksel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilip piyasaya sürülmesini yasaklıyor.

Detaylar:

Punto Düzenlemesi: Eritme peynir etiketlerinde kullanılan punto büyüklüğü en az 1,2 milimetreden 3 milimetreye çıkarılacak.

Çeşni Sınırı: Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

Yasaklı Bileşenler: Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahılların ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak.

Kullanım Amacı: Eritme peynirlerinde peynirin kullanım amacına dair ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılmasının önüne geçilecek.

Önceki Düzenleme:

Nisan ayında da benzer bir düzenleme yapılmıştı. Tarım Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde “... tadında”, “... lezzeti”, “... keyfi” gibi ifadelerin kullanılmasını yasaklamıştı.

Görüşler:

Tüketici Koruması: Bakanlık, bu düzenlemelerin tüketicileri yanıltıcı bilgilerin önüne geçerek daha bilinçli alışveriş yapmalarını sağlayacağını belirtiyor.

Market ve Üretici Tepkisi: Marketler ve peynir üreticileri, yeni düzenlemelerin etiket değiştirme maliyetini artıracağını ve ürünlerin raflara çıkma sürecini zorlaştıracağını ifade ediyor.

Yeni düzenlemeler, tüketici haklarını koruma amacıyla getirilmiş olsa da, marketler ve üreticiler için ek maliyet ve iş yükü anlamına geliyor. Bu düzenlemelerin piyasadaki etkilerini ilerleyen günlerde daha net göreceğiz

Hoton Haber Ajansı

Bakmadan Geçme