Büyük Kentler Kahve İçiyor

Kahve tutkunlarının sayısı her geçen gün artıyor. Türk kahvesi, geleneksel ve kadim rolü nedeniyle her yaştan, her kültürden ve gelir grubundan bağımsız olarak ülkemizdeki yerini güçlü bir şekilde koruyor.

Sadece Türk kahvesi değil, diğer kahve çeşitlerinde de kadın kahveseverler önde görünüyor. Araştırmalara göre, küresel kahve pazarının büyüklüğü 2023 yılında 110 milyar dolarlık ticari hacme ulaşmış durumda. Bu nedenle adına düzenlenen festivallerin de sayısı her geçen gün artıyor. Kahve, eğlence ve kültür sanatını bir arada yaşamak isteyenler için düzenlenen kahve festivalleri ve gelişen kahve kültürü üzerine Dream Sales Machine Başkanı Alper Sesli sorularımızı yanıtladı. Dünya gazetesinden Zühre Kurt'un haberine göre, bu etkinlikler kahve kültürünü yaygınlaştırmada büyük rol oynuyor.

Kahve Tüketiminde Lider Şehir Hangisi?

En çok kahve İstanbul’da içiliyor. Şehirli ve eğitimli kitleler üzerinde reddedilemez bir gücü var kahvenin. Özellikle üniversite şehirlerinde 18 yaş itibarıyla kahve tüketimi başlıyor. Üçüncü dalga kahve tüketiminde İstanbul, nüfus avantajını da kullanarak öncü bir rol üstleniyor. Ankara ise en güçlü ikinci pazar konumunda.

İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi şehirlerde hızla gelişen kahve dükkanı yatırımları dikkat çekiyor. Özellikle Antalya, bu alanda bir başkent olma yolunda ilerliyor. Gelen turistlerin profili, kahve tüketimi yüksek ülkelerden geliyor ve bu da Antalya'daki kahve kültürünü etkiliyor. Filtre kahve ve espresso bazlı kahveler popüler olmasına rağmen, Türkiye’de halen süt ve bitkisel süt kullanılarak hazırlanan cappuccino gibi ürünler rağbet görüyor.

Bakmadan Geçme