Çalışan daha yoksullaştı, zengin ise daha da zenginleşti

CHP'li Ağbaba: Zenginler bu süreçte 410 milyar TL daha fazla kazanırken, 6,7 milyon çalışanın payına ise sadece işsizlik fonundan ödenen 34,3 milyar TL düştü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Zenginler bu süreçte 410 milyar TL daha fazla kazanırken, 6,7 milyon çalışanın payına ise sadece işsizlik fonundan ödenen 34,3 milyar TL düştü. Pandemi döneminde çalışanlar daha da yoksullaşırken zenginler daha fazla zenginleşmiş oldu" dedi.

Ağbaba yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti:


"Türkiye’de 2020 Mart ayından itibaren etkisini gösteren pandemi sadece sağlık sorunu olarak açığa çıkmadı; aynı zamanda var olan sosyal eşitsizliklerin daha fazla derinleşmesine de neden oldu.
Pandemi döneminde özellikle çalışan yoksulluğunda yaşanan artış dikkat çekti. Buna rağmen bu süreçte ülkedeki milyoner sayısında yaşanan artış da hız kesmedi.
İktidar her ne kadar ‘her kesime destek verdik’ dese de mevcut durum bu gerçeği yansıtmaktan oldukça uzaktır. İktidar pandemi sürecinde çalışanın gelirinden alıp zengine vermiştir.
Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin uygulaması ve bu süreçte işsizlik ödeneği alarak gelir kaybına uğrayan çalışan sayısı 6 milyon 712 bine yükselirken, BDDK verilerine göre Mart- Aralık ayları arasında milyoner sayısı ise 62 bin 140 kişi artarak 308 bin 278 kişiye ulaştı. Milyonerlerin sahip olduğu toplam mevduat tutarı da 410 milyar TL artarak 1 Trilyon 956 Milyar TL’ye ulaştı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre ise yoksul hanelere yapılan yardımlar hariç; gelir kaybı yaşayan çalışanlara verilen destek ise sadece 34,3 milyar TL ile sınırlı kaldı.
Zenginler bu süreçte 410 milyar TL daha fazla kazanırken, 6,7 milyon çalışanın payına ise sadece işsizlik fonundan ödenen 34,3 milyar TL düştü. Pandemi döneminde çalışanlar daha da yoksullaşırken zenginler daha fazla zenginleşmiş oldu."

Bakmadan Geçme