Döviz Kurlarında Sert Düşüş

Yeni günün başlangıcında, piyasalar ve ekonomi gündemine dair öne çıkan başlıklar...

Haftanın ilk günü Kabine toplantısından çıkacak kararlar yakından takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta tam kapanma sürecine dair açıklamalarda bulunmuş ve 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimini uygulamaya başlayacaklarını açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı da dün açıkladığı genelge 15 günlük kontrollü normalleşme şartlarını duyurdu. 

Döviz: Yurt içi piyasaların kapalı olduğu geçen haftanın ikinci yarısında uluslararası piyasalarda devam eden işlemlerde dolar/TL 8,50'nin üzerini görmüştü. Haftayı 8,46 kapatan dolar/TL, yeni haftanın başlangıcında düşüşe geçti. Kurlardaki düşüş işlemlerin artmasıyla hız kazanırken saat 09:20 itibarıyla yüzde 1,4 civarı düşüşle 8,34'ün hemen altında işlem görüyor.

Euro/TL ise geçen cuma günü 10,30'ün üzerine tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmandı. Rekor seviyelerden gerileyen euro/TL, haftanı açılışında 10,13'e kadar çekildi. Euro/TL'de de düşüş yüzde 1,4 civarında.

Piyasalar: Asya borsaları, Çin'de sanayi üretimindeki artışa rağmen perakende satışların beklentilerin altında kalmasıyla karmaşık seyir izliyor.

Altın ve petrol: Altın küresel enflasyon baskılarıyla 1.853 dolarla üç ayın zirvesine çıktı. Petrol fiyatları ise hafif geriledi ve brent petrolün varili 68,60 dolar düzeyinde işlem görüyor.

 

Bakmadan Geçme