• Haberler
  • Ekonomi
  • Esnaf, çiftçi, köylü vergisini ödüyor, ya 5'li çete?

Esnaf, çiftçi, köylü vergisini ödüyor, ya 5'li çete?

TBMM'de yükselen ses: Esnafımız, çiftçimiz, köylümüz, memurumuz vergisini ödüyor. Ama baktığımız zaman kimler vergi ödemiyor bu ülkede? İktidara yakın '5'li çete' diye adlandırdığımız bütün ihalelere giren, bütün ihaleleri kazanan devlet müteahhitliğinden dünyada ilk 10 müteahhit arasına giren 5'li çete.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, "Evet, vergi vermek hepimizin kutsal görevi. Esnafımız, çiftçimiz, köylümüz, memurumuz vergisini ödüyor. Ama baktığımız zaman kimler vergi ödemiyor bu ülkede? İktidara yakın “5’li çete” diye adlandırdığımız bütün ihalelere giren, bütün ihaleleri kazanan devlet müteahhitliğinden dünyada ilk 10 müteahhit arasına giren 5’li çete." dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Antmen, esnafın ve dar gelirlinin sorunlarını dile getirdi.

Antmen şunları kaydetti:

"Esnafımız ne yapıyor? Çiftçimiz ne yapıyor? Köylümüz ne yapıyor? Emeklimiz ne yapıyor? Hele pandemide ne yapıyorlar?

Esnafları geziyoruz sayın milletvekilleri, Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri bu pandemi döneminde Türkiye’de her yerde esnafı geziyor, çiftçiyi geziyor, köylüyü geziyor. Hepsi dertli, hepsi şikâyet ediyor, hepsi kan ağlıyor. Esnaf diyor ki: “Ben kırk yıldır vergi veriyorum ama devlet bana kırk gün bakmadı.” Küçük esnaf kan ağlıyor, ticaret erbabı kan ağlıyor ama ne yapılıyor? İşte, havaalanlarının kira gelirleri alınmıyor ama onlara hiçbir indirim yapılmadan alacakları ödeniyor.

Ben bir hukukçuyum, akdin yeni şartlara uyarlanması var. Evet, büyük bir pandemi yaşıyoruz. Neden bu 5’li çeteyle veya rantiyeci sınıfıyla yapılan anlaşmalar tekrar ortaya dökülüp yeni şartlara uyarlanmıyor? Devletin çıkarları göz önüne alınmıyor? Yetimin, küçük çocuklarımızın, geleceğimizin, tüyü bitmemiş çocuklarımızın hakkı neden sorulmuyor? Bunlara bakmamız gerekiyor.

Esnafı dolaşıyoruz, 2020-2021 yılında 100 binin üzerinde esnaf işini kapattı. Esnaf haftada yedi gün çalışır neredeyse; sabah sekiz akşam sekiz çalışan, ailesini görmeyen, çoluğunun çocuğunun rızkı için çalışan esnaf var. Ne yapıyoruz? Hiç. “500 lira, 750 lira, bin lira sana kira yardımı yapalım ama sen vergini öde. Sana biz hibe vermeyelim, kredi verelim, kredi borcunu da öde.” Hayır, sayın milletvekilleri, devlet eğer devletse bu saraylarda oturmakla olmaz; devlet eğer devletse, sosyal devletse vatandaşın hakkını savunur. Esnafın, çiftçinin, köylünün, emekçinin, emeklinin yanında mısınız değil misiniz bana bunu söyleyin. Eğer değilseniz az kaldı, en kısa zamanda, ilk seçimde zaten esnaf da, çiftçi de, köylü de, emekçi de, emekli de size bunun hesabını sandıkta soracak."

 

Bakmadan Geçme