• Haberler
  • Ekonomi
  • Esnaf: Daha önce 1 yıl sonrasını düşünüyorduk şimdi 1 gün sonrasını

Esnaf: Daha önce 1 yıl sonrasını düşünüyorduk şimdi 1 gün sonrasını

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu: 'Mudanya'dan bir esnaf bana dedi ki: 'Vekilim, biz önceden bir yıl sonrasını düşünüyorduk, şimdi maalesef bir gün sonrasını düşünüyoruz.'

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Mudanya'dan bir esnaf bana dedi ki: "Vekilim, biz önceden bir yıl sonrasını düşünüyorduk, şimdi maalesef bir gün sonrasını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Kayışoğlu, TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkında Kanun Teklifi üzerine görüşlerini dile getirdi.

AR-GE merkezlerine ilişkin tespitlerini dile getiren Kayışoğlu, “Bursa özeline baktığımızda, bu konudaki uzman arkadaşlarla konuştuğumda şunu öğrendim: Bursa'da 130 tane AR-GE merkezi var, 31 tasarım merkezi var fakat çoğu otomotiv yan sanayisiyle ilgili AR-GE merkezleri. Dolayısıyla da bağımlı yani ana sanayiye bağlı olduğu için gerçek anlamda bağımsız ve uluslararası düzeyde yarışacak anlamda bağımsız bir şekilde AR-GE çalışmaları yapamıyorlar ve işlevini tam anlamıyla yerine getiremiyorlar.” dedi.

Ülkenin ekonomik durumuyla ilgili de değerlendirmeler yapan Kayışoğlu, esnafın yaşadığı sıkıntıya da dikkati çekti.

“Esnafın artık dayanacak gücü kalmadı”

Kayışoğlu şunları kaydetti:

“Artık on dokuz yıldır AKP iktidarı halktan adım adım koptuğu için masa başında tahlil yapıyor. Masa başında tahlil yaptığı için de iş yerlerinin kapanmadığını, işte vatandaşların ekonomik durumunun çok iyi olduğunu dile getiriyor. Oysa sahada dolaştığımızda tam tersi bir manzarayla karşılaşıyoruz. Örneğin, Mudanya'dan bir esnaf bana dedi ki: "Vekilim, biz önceden bir yıl sonrasını düşünüyorduk, şimdi maalesef bir gün sonrasını düşünüyoruz." Yine esnaf odalarında kayıt dışı, daha doğrusu vergi kayıtları var ama odaya kaydolmayan esnafın desteklerden faydalanmak için esnaf odalarına kayıt yaptırdığını görüyoruz. Bu da sanki size maalesef kapanan esnaf yokmuş gibi yansıtılıyor ama gerçek bu değil. O 1.000 liralar bir nebze olsun işte faturasını ödeyebilsin diye, o desteği alabilmek için, ki ondan da faydalanamıyor esnafımız. Bu nedenle esnaf odalarına kayıt yaptığı için siz masa başında fotoğrafı yanlış çekiyorsunuz değerli arkadaşlar.

Kapalıçarşı esnafını dolaştık, bugün Değerli Başkanın açıklamaları da var. "Artık dayanacak gücümüz kalmadı, esnaf kepengini kapatıyor." diyorlar ama siz onların sesini duymuyorsunuz. Belli sektörler, lokantalar, düğün salonları, kırtasiyeler, kafeler aylardır kapalı, artık evlerine ekmek götüremez olmuşlar.”

Bakmadan Geçme