Esnaf Demek Millet Demek, Virüsten Önce Şenlik Demek

Bünyesinde Ahi Enstisüsü'nü de barındıran Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin www.esnafhabertv.com'un katkılarıyla uluslararası çalışmalarıyla tanınan Design Research araştırma şirketine yaptırdığı 'Salgın Döneminde Esnaf Olmak/Bir Ayakta Kalma Mücadelesi' başlıklı araştırmasına göre küçük esnaf ile ilgili 'Halk demek, millet demek, virüsten önce şenlik demek' tespit dikkat çekti.


Çalışmada esnaf meslek faaliyet alanı ve bölgelere göre temsili bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmaya katılan esnaf profillerine bakıldığında %63’ünün 3 ila 10+ yıl esnaflık tecrübesi ve %60’nın personeli (ortalama 3-4 çalışan) vardır. Her 10 esnaftan 6’sının geliri aylık 10.000 TL’nin altındadır ve her 10 esnaftan 8’inin başka ek geliri de yoktur, geçimini esnaflıktan sağlamaktadır.

 


AMA ESNAFIN PSİKOLOJİSİ BOZUK !
Araştırma sonuçları, salgın sürecinde yaşadıkları ekonomik zorluklar sebebi ile esnafın psikolojisinin bozuk olduğunu gösteriyor. Salgın süresinin uzaması ile birlikte yaşadıkları kaygı, endişe, geleceğe dair umutsuzluk göze çarpıyor. Esnafın duygu durumunda %84 oranında negatif duygular ön planda yer alıyor. %33 – Kaygı/endişe, %28 Tedirginlik, %21-Daralmışlık en öne çıkan olumsuz duygulardır. Olumlu duygular sadece %47’lik bir paya sahip ve bunda bile bir tevekkül söz konusudur. %17-Sabır, %14-Kabullenmişlik ve %11-Güç-dirayet dikkat çekmektedir.
 

ESNAF MAHALLEDEN BİRİ DEMEK
Esnaflık her zaman mahalle ile iç içe, bol sohbetli, tanınan, dert ortağı, güler yüzlü abisi-ablası, bir yandan da işini büyütme hayalleri kuran olarak bilinir ve böyle bir imaj çizer. Esnaf da kendini tam da bu olumlu çağrışımlarla tanımlıyor. 
İnsanlarla iç içe olmak demektir, samimiyet demektir.
Ülkenin kalbi demek.
Mahalleden olmaktır.
Büyümeyi hayal etmek demek
Halk demek, millet demek, virüsten önce şenlik demek.
Güleryüz, fedakarlık demek.

Tüm bu duygu yoğunluğunu da kendi kelimeleri ile oldukça çarpıcı şekilde ifade ediyorlar. İşte birkaç örnek;
Küçük esnaf demek her zaman risk demek. Şuan çırpınıyorum kapatmakla kapatmamak arasında, bütün kaynaklar tükendi ve borçlar arttı. Küçük esnafı büyük market zincirleri hep bitiriyor.
Şu anda ölmek demek.
Devletin vergi yükü altında ezilmek demek .
Ayakta durmaya çalışmak, tam yıkılacakken vazgeçmemek demektir küçük esnaf demek.
Yel değirmenlerine karşı savaş vermek.

Bakmadan Geçme