Esnaf kan ağlıyor, çiftçi üretmekten vazgeçiyor

 İYİ PARTİ'li Örs: Türkiye'nin her yöresinde vatandaşlarımızla, esnafımızla, üreticilerimizle bir araya geliyoruz, onların sorun ve taleplerini dinliyoruz. Gittiğimiz her yerde üreticiler kan ağlıyor

 İYİ PARTİ Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, "Parti olarak olarak sahadayız. Türkiye’nin her yöresinde vatandaşlarımızla, esnafımızla, üreticilerimizle bir araya geliyoruz, onların sorun ve taleplerini dinliyoruz. Gittiğimiz her yerde üreticiler kan ağlıyor, girdi fiyatlarının yüksekliğinden şikâyet ediyor, ürününün para etmediğini söylüyor, hacizleri bizlere hatırlatıyor." dedi.

 

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Örs, tarım politikalarındaki sorunlara da işaret etti.

Örs şöyle konuştu:

"Üreticilerimiz, tarımsal destekler yetmediği için, mazot gibi ithal girdilerin fiyatının yüksekliği nedeniyle banka kredilerine yöneliyorlar. Resmî veriler çiftçinin hem borçlarının hem de ödeyemediği borç miktarının arttığını gösteriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna göre, Kasım 2020 itibarıyla çiftçilerin bankalara olan toplam borcu 125 milyar lirayı, takibe düşen kredi miktarı ise 5 milyar lirayı buldu. Tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması gerekir. Üretimde devamlılığın sağlanması için maliyetlerin azaltılması gerekir.

Bir başka husus daha var arz etmek istediğim: Tarımsal üretim planlaması olmadığından ve desteklerin yetersiz olmasından dolayı çiftçi üretimden vazgeçiyor. Çiftçilerin üretim alanından çekilmesi kentlerimizde yeni sosyolojik sorunlara yol açarken, tüketicilerin daha pahalı ürün tüketmesine de neden olmaktadır."

Bakmadan Geçme