Esnaf öldü, ekmek satan ekmeğe muhtaç!

CHP'li Ağbaba: Esnaf entübe oldu, esnaf öldü diyoruz. Bakın, bir rakam vereceğim size, bir örnek vereceğim: Eskiden erzak satan esnaf erzaka muhtaç hâle geldi, belediyeler gıda paketi kampanyası yapıyor, ekmek satan ekmekçi ekmeğe muhtaç kaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Esnaf entübe oldu, esnaf öldü diyoruz. Bakın, bir rakam vereceğim size, bir örnek vereceğim: Eskiden erzak satan esnaf erzaka muhtaç hâle geldi, belediyeler gıda paketi kampanyası yapıyor, ekmek satan ekmekçi ekmeğe muhtaç kaldı" dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden, Kovid-19 pandemisinin Türkiye'de görülmeye başlanmasının birinci yılı dolayısıyla esnafın yaşadığı problemlere işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Reform Paketi açıklamasından önceki konuşmasında Ağbaba şu ifadeleri kullandı:

"Bu dönemde hayatımızın olağan akışı değişti, ekonomiden sağlığa her alanda olağanüstü değişiklikler oldu. Pandemi herkesi etkiledi, esnafı yoksullaştırdı, işçisi işsiz kaldı, ücretsiz izne çıkarıldı. Sokak emekçileri canlarını feda ederek çalışmaya devam ediyorlar, özellikle bu dönemde sağlık emekçileri de hayatlarını riske atarak çalışıyorlar. Kahvehanesi, lokantası, restoranı, barı; motokuryesi, simitçisi, seyyar satıcısı, servis esnafı, kırtasiyecisi, kantincisi yani esnafın neredeyse tamamı bu süreçten olağanüstü bir şekilde etkilendi. Emeklisi, genci eve kapandı. Çay ocağından lokantaya 2 kişinin yan yana gelmesi yasaklandı. Sadece yasak olmayan toplu yer AKP kongreleri. Maalesef genelgeler yayınlandı geçen hafta, yayınlayanlar utanmıyor “Kongreyi yapamazsın, düğünü 50 kişiyle yaparsın, cenazeyi 50 kişiyle sınırlarsın. Riskin olmadığı yerde en fazla 100 kişi bir araya gelir.” diyor ama AKP “lebalep” dolu kongreler yapıyor değerli arkadaşlar. Sağlık Bakanına esas tavsiyem şu -Özgür Özel’in bir fıkrası var ama onu burada anlatmayayım- eğer Sağlık Bakanı bir iş yapacaksa, eğer corona konusunda tedbir alacaksa: Recep Tayyip Erdoğan’ı evde tut, sarayda tut başka bir şey yapma. 

Değerli arkadaşlar, virüs her yere girdi; düğün salonuna girdi, bara girdi, kafeye girdi, bir tek AKP’nin etkinliklerine girmedi. Herkes etkilendi, etkilenmeyen tek yer saray değerli arkadaşlar. Kapanan iş yerlerine bakın; iş yerleri kapalı, müşteri gelmiyor, para gelmiyor ama gelen bir şeyler var; icra memurları geliyor, bir de 20’ye yakın vergi geliyor. Stopaj vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan reklam vergisi gibi birçok vergi gelmeye devam ediyor, bir de icra memurları kapıdan hiç eksilmiyor.

Değerli arkadaşlar, esnaf entübe oldu, esnaf öldü diyoruz. Bakın, bir rakam vereceğim size, bir örnek vereceğim: Eskiden erzak satan esnaf erzaka muhtaç hâle geldi, belediyeler gıda paketi kampanyası yapıyor, ekmek satan ekmekçi ekmeğe muhtaç kaldı. Değerli arkadaşlar, ilk kez sizin döneminizde bayat ekmek satılıyor. Geçtiğimiz günlerde seçim bölgem eski Malatya’da bir fırına gittim, fırıncı bunu anlattı, âdeta linç ettiler adamı, onu da söyleyeyim. Ekmekçi bayat ekmeğe muhtaç kalmış durumda değerli arkadaşlarım.

Değerli arkadaşlar, hele hele bu dönem restoranlar, barların yaşamış olduğu sorunları görmelisiniz. Âdeta esnafını düşman bir gören bir anlayışla karşı karşıyayız. Allah aşkına aylarca bağırdık “yardım yapın” diye, 1.000 lira yardım yapıldı, günlük 33 TL. Esnaf diyor ki: “Ben, günlük 1.000 TL’yle BAĞ-KUR’umu mu ödeyeyim, doğal gazı mı ödeyeyim, vergi mi ödeyeyim? Sadece en düşük BAĞ-KUR primi -belki bilmezsiniz siz, tuzunuz kuru, belki bilmezsiniz SSK’lı insana  ne kadar prim ödendiğini- sadece  1.055 TL. Bu 1.000 lirayla Allah aşkına esnaf ne yapsın? Biraz oturduğunuz konutlardan, bindiğiniz lüks makam araçlarından inin aşağıya esnafın durumunu görün, esnafı düşman görmeyin. Beka bekaysa en önemli beka meselesi esnafın ayakta kalmasıdır.

AKP bir taraftan, zincir marketler bir taraftan, uygulanan vergiler bir taraftan; esnaf ölmek üzere.

Dükkânlarını açsanız bile esnafın en az yüzde 30’u dükkânını tekrar açamayacak."

Bakmadan Geçme