Esnafa 'kör müsünüz' diyen bir belediye başkanı olur mu?
İYİ Partili Usta: Son günlerde, Büyükşehir Belediyesi sürekli yanlış işlerle gündeme geliyor. Şehidin yanına defnedilmek istenen şehit ailesinden 20 bin lira bedel isteyen Büyükşehir Belediyesi, kendi memnuniyet kamu araştırması için 214 bin lira veriyor vatandaşa, esnafa kör müsünüz, görmüyor musunuz? Diyen bir belediye başkanı anlayışı var.
İYİ Parti'nin ekonomist Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, Samsun'daki Gülsan Sanayi Sitesi esnafının sorunlarını gündeme taşıdı.
Usta, "Son günlerde, Büyükşehir Belediyesi sürekli yanlış işlerle gündeme geliyor. Mali Hizmetler Daire Başkanı atandı, bütün karşı çıkmalara rağmen, kasasında da milyonlarca lira ve altın çıktı. Şehidin yanına defnedilmek istenen şehit ailesinden 20 bin lira bedel isteyen Büyükşehir Belediyesi, kendi memnuniyet kamu araştırması için 214 bin lira veriyor; vatandaşa, esnafa kör müsünüz, görmüyor musunuz? Diyen bir belediye başkanı anlayışı var." dedi.
TBMM Genel Kuruluna hitap eden Usta şunları kaydetti:
"İYİ PARTİ Grubu olarak bugün Samsun Gülsan Sanayi Sitesi’nin taşınmasıyla ilgili bir Meclis araştırma komisyonu önergesi getirdik, ona ilişkin düşüncelerimizi ifade etmek istiyorum.
Değerli milletvekilleri, Samsun’un Canik ilçesinde olan bir sanayi sitesidir Gülsan Sanayi Sitesi, yaklaşık 1.250 iş yeri vardır ama iş yerlerinin bölünmesini de göz önüne alırsak 2 bin iş yerinin olduğu, 6 bin çalışanın olduğu bir sanayi sitesidir. Bu tabii, şehrin gelişmesiyle birlikte zaman içerisinde şehir içerisinde kalmış bir yerdir.
Tabii, bu uzun bir hikâye daha öncesinden Samsun Büyükşehir Belediyesiyle, belediye bir imar planı değişikliği yapıyor ve burayı yeşil alana çevirmek amacıyla kamulaştırma işlemleri yapmak istiyor ve esnafla da Büyükşehir Belediyesi defalarca davalık oluyor, en sonunda aslında esnaf davayı kazanıyor ve böyle bir durumdayken şimdi o işi orada bırakıp yeni Belediye Başkanı, şunu yapıyor; bu sanayi sitesinin Toybelen’e taşınmasıyla ilgili orada, Toybelen’de İnşaat işlemlerini başlatıyor. Şimdi, tabii aslında yanlıştır, tamamen yanlıştır bana göre bu sanayi sitesinin buradan taşınması çünkü orada 2.000 tane iş yeri, 6.000 çalışan var. Şehrin bayağı dışına taşınıyor, küçük sanayi sitesi burası, dolayısıyla insanlar işini kaybedecek, tezgâhlarını kapatmakla yüz yüzeler. İnsanlar da bunun taşınmasını hiçbir şekilde arzu etmiyorlar, fakat artık direnecek güçleri de kalmadığı için taşınmaya da rıza gösterildi. Ancak şimdi başka bir felaketle karşı karşıya kalındı, Büyükşehir Belediyesinin orada yaptığı bir zulümle karşı karşıya insanlar. İş yeri başına burada her 100 metrekare için 400 bin lira bedel talep ediliyor. Üstelik bir yıl içerisinde bunun yüzde 25’inin ödenmesi isteniyor ve sadece altmış ay taksit tanınıyor ve her yılın da ocak ve temmuz aylarında taksitlerin memur maaşı katsayısı kadar artması şartları getiriliyor.
Şimdi, burada olay incelendiğinde, bir defa taşınılacak yer bir heyelan mıntıkası, buraya hiçbir şekilde konut yapılamaz, burada arsa, arazi normal şartlarda kıymetli değil. Tabii, şu anda kimin arsasına, arazisine yapılıyor, kaç liradan kamulaştırıldı? Bunlarla ilgili olarak elimizde herhangi bir bilgi yok.
Şimdi, buna benzer bir yer mesela Konya’da var, hemen çok canlı, şu anda Konya’da o işlem var. Konya merkezdeki bir sanayi sitesi de taşınmaya çalışılıyor ve Samsun’a göre şehre daha yakın, şehirden kopuk olmayan bir yere taşınıyor ve bizde fiyatlar 100 metrekarede 400 bin lirayken orada 180 bin lira; elimde bunun belgesi var, isterlerse arkadaşlara arz edebilirim. Yani Konya’da aynı işlem, hatta daha iyi bir yere taşınırken, şehrin hemen kenarına taşınırken 100 metrekaresi 180 bin lira olurken Samsun’da 400 bin lira olması hiçbir şekilde anlaşılabilir değil. O yüzden bizim burada bir talebimiz var, aslında vatandaşın, esnafın burada bir talebi var, bir defa burada mevcut dükkan sahipleri için, iş yeri olanlar için bunun yüzde 50’sinin uygulanması talep ediliyor. Burada şu anda Belediye Başkanı da vatandaşı tehdit ediyor “Eğer siz gelmezseniz ben bunu dışarıya satarım.” diyor. Amaç burada istihdamın devam etmesi olmalı, amaç tezgâhların kapatılmaması olmalı. Tamamen bu amaçtan kopuk bir şekilde yani burada bir rant peşinde koşan bir büyükşehir belediye başkanı anlayışı var. Dolayısıyla, “Burada yüzde 50 indirim yapılsın buradaki iş yeri sahiplerine; dolmazsa, yeteri kadar talep olmazsa yine normal fiyatlar üzerinden dışarıya satılsın.” diye söyleniyor. Bu ara ödemelerin kaldırılması gerekir yani hele hele bu pandemi döneminde düşünün bir oto elektrikçi 400 bin lirayı veya işte yüzde 25’i peşin, 100 bin lirayı nasıl ödeyecek? Hiçbir şekilde ödenmesi mümkün değil. Amacımız burada –dediğim gibi- istihdamı, üretimi devam ettirmek olmalıdır. Dolayısıyla taksit sayısının da biz 120 aya çıkarılmasını talep ediyoruz.
Arkadaşlar, bakın, Samsun giderek kan kaybediyor, Samsun fakirleşiyor. Türkiye’de iller sıralamasında zamanında ilk 5’lerde yer alan Samsun şu anda 46’ncı sıraya düşmüş ve son 4 yılda da sekiz basamak birden kötüleşmiş. İşte, bu anlayıştır Samsun’u kötüleştiren anlayış. Dolayısıyla, Samsun’a sahip çıkılması gerekiyor. Son günlerde, Büyükşehir Belediyesi sürekli yanlış işlerle gündeme geliyor. Mali Hizmetler Daire Başkanı atandı, bütün karşı çıkmalara rağmen, kasasında da milyonlarca lira ve altın çıktı. Şehidin yanına defnedilmek istenen şehit ailesinden 20 bin lira bedel isteyen Büyükşehir Belediyesi, kendi memnuniyet kamu araştırması için 214 bin lira veriyor; vatandaşa, esnafa kör müsünüz, görmüyor musunuz? Diyen bir belediye başkanı anlayışı var. Dün bir şey daha oldu, Samsun’un sahipsizliğini anlatmak için söylüyorum: Dün Telekom Samsun Bölge Müdürlüğü kapatıldı ve Trabzon’a bağlandı. Samsun’un bu kadar sahipsiz olmaması gerekir; Samsun esnafına, Samsun sanayicisine sahip çıkılması gerekir diye düşünüyorum."
İYİ PARTİ Grubunun Samsun Gülsan Sanayi Sitesi’nin taşınmasıyla ilgili bir Meclis araştırma komisyonu önergesi TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, iktidar bloku kabul etmediği için reddedildi.