Esnafa Kredi Vaadi Ters Tepti

Pandemi döneminde maddi sıkıntı yaşayan esnafa çözüm yolları aranıyor.

Ticaret Bakanlığı pandemi döneminde borçlanan ve maddi  sıkıntı yaşayan esnaflara çözüm olarak kredi vaadinde bulundu. Dükkanlarını kapatan esnaf, 2021 senesi için bütçesine en uygun krediyi arıyor ancak esnaf verilecek kredileri büyük bir umut olarak görmüyor.

Uygun şartlar koşulunda kredi desteği verilecek.

Ticaret Bakanlığı’nın 2020 yılı faaliyet raporunun girişinde 2020 yılını değerlendiren Bakan Ruhsar Pekcan, 2 sayfa 905 sözcükten oluşan yazısının sadece 2 cümle yer ayırdı.

Pekcan 2020 yılında esnaf için yaptıklarını“Esnaf ve sanatkârımızı yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli krediler ile desteklemeye devam ettik.

Meydana gelen elim afetler nedeniyle Elazığ, Malatya, Adıyaman, Giresun ve İzmir’de faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârımıza sıfır faizli kredi, kredi geri ödemelerinin ertelenmesi ve hibe destekleri sağladık” diye açıkladı.

Bakanlığın faaliyet raporunun detaylarında ise esnafa pandemide verilen destekler anlatıldı. Raporda esnafa verilen desteklerin başında Halkbank’tan kullandırılan “düşük ve faizsiz” krediler yer alırken, bu kredilere ilişkin “1Ocak-31 Aralık 2020 tarihleri arasında esnaf ve sanatkârlara yüzde 50 veya yüzde 100 faiz indirimli olarak kredi imkânları sağlanmıştır” denildi.

Esnaf ve Sanatkârlar Destek Sistemi yenilenerek finansal desteklerin çeşitliliği sağlanacak, ekonomik katkısı dikkate alınarak uygun koşullu kredi desteklerine devam edilecektir. 2002 yılında kullandırılan kredilerin toplam bakiyesi 154 milyon lirayken, 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla bu tutar 67,5 milyar liraya yükselmiş bulunmaktadır.

KAPANAN DÜKKAN SAYISI ARTTI

Pandemi tedbirleriyle geçen 2020 yılının 9 ayı esnafı zor duruma düşürdü. Geçici kapanmalar nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnafın bir kısmı faaliyetine son verdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2020 yılında en az 99 bin 588 esnaf dükkanını kapattı.

Bakmadan Geçme