Faizsiz borç ertelemesi ve sicil affı gündemde mi?

Ticaret Bakanı Pekcan'a 'Esnafa ilişkin kamu alacaklarında faizsiz erteleme sağlanması, işletme cirolarına göre vergilerin en az 6 ay ötelenmesi, icra işlemlerinin durdurulması, sicil affı gibi konuları içeren yeni bir destek paketi hazırlığı var mıdır?' sorusu yöneltildi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan pandemi döneminde işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnafın sorunlarının çözümüne ve kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağına ilişkin bilgi talebinde bulundu.

2 milyon kişinin istihdam edildiği yiyecek içecek ve eğlence sektörü aylardır kapalı

Budak, Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Koronavirüs salgını, meslek örgütlerinin verilerine göre iki milyona yakın çalışanın istihdam edildiği ve yıllık 140 milyar TL'lik cirosu bulunan yeme içme ve eğlence sektörünü olumsuz etkilemiş, bu alanda faaliyet gösteren işletmeler, tedbirler kapsamında kapatılmıştır. Esnafın yanı sıra bu işletmelerde çalışan iki milyona yakın insan da ailesiyle birlikte neredeyse açlığa terk edilmiştir. Covid-19 vaka sayılarının artmasıyla başlatılan ikinci kapatma sürecinin halen devam etmesi nedeniyle, özellikle küçük esnaf nefes almakta güçlük çekmekte, sadece paket servisi ile zorunlu giderlerini dahi ödeme imkanı bulamamaktadır. Yüksek kiralar ödemek zorunda kalan, zorunlu giderleri bulunan esnafın böyle devam etmesi halinde iflas etmesi, dolayısıyla icra ve tahliye davalarının artması da kaçınılmazdır. Öte yandan 16 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı genelgesi ile faaliyetleri geçici olarak durdurulan ve halen açılmasına izin verilmeyen 14 bin 224 işyeri ve bu işyerlerinde çalışan 314 bin 443 işçi hayatta kalma mücadelesi vermektedir.”

Hangi ülke esnafına ne destek veriyor?

Dünyada esnafa sağlanan kolaylıklarla Türkiye tablosunu da şöyle karşılaştırdı:

“Benzer kapatma tedbirlerini alan dünya ülkelerinin uygulamalarına bakıldığında, Almanya; 1-4 çalışanı olan küçük esnaf için 9 bin Euro, 5-9 çalışanı olan esnaf için 15 bin Euro karşılıksız ve geri ödemesiz nakdi yardım programına dâhil etmiş, İspanya hükümeti esnafa yıllık 3 milyar Euro tutarında temel gelir paketi ayırmıştır. ABD'de ise küçük esnafın korunması amacıyla 349 milyar dolarlık maaş koruma programı hayata geçirilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise basit usule tabi 806 bin 871 esnaf ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafın bulunduğunu söylemiş, toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira TL destek ödemesi yapılacağını belirtmiştir.”

Cevap bekleyen sorular

Budak, Bakan Pekcan’a şu soruları yönetti:

-Yeme içme sektöründe gösteren esnafın ayakta kalabilmesi için cafe, restoran ve lokantaların HES kodu ile müşteri kabulü yapabilecek şekilde açılması için bir çalışma yapılmakta mıdır? Kısıtlamalar ne zaman kaldırılacaktır?

-16 Mart 2020'den bu yana kaç esnaf kepenk kapatmıştır?

- 16 Mart 2020'den bu yana kapalı kalan müzikli eğlence yerlerinin yaşadıkları zararı karşılayabilmek için hangi önlemler alınmıştır? 

- Hemen hemen bütün iş kollarının faaliyet gösterdiği bir ortamda pandeminin en büyük faturasını yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren esnafın ödediği ortadadır. Esnafın içinde bulunduğu yıkımı önlemek için hangi ek tedbirler alınacaktır? 

- Yeme içme sektörünün bir an önce faaliyete geçebilmesi için garson, komi, aşçı gibi aktif çalışan personelin “riskli meslek grupları" içerisine alınması ve bu kapsamda erken aşılama planına dahil edilmesi planlanmakta mıdır?

- Bakanlığınız bünyesinde esnafa ilişkin kamu alacaklarında faizsiz erteleme sağlanması, işletme cirolarına göre vergilerin en az 6 ay ötelenmesi, icra işlemlerinin durdurulması, sicil affı gibi konuları içeren yeni bir destek paketi hazırlığı var mıdır? 

 

Bakmadan Geçme