Esnafın bugün birinci önceliği hayatta kalmak!

Enez Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı İzzet Savuran, 'Kiralarımız yüksek ve bu da pandemide birçok esnafımızı tüketiyor. An itibarı ile en az esnafımız kapatmayı düşünüyor. Kapatma maliyetleri yüzünden beklemedeler.' dedi.

Edirne Enez Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı İzzet Savuran, "550 üyemiz var.Esnafımızın bugün en büyük uğraşı hayatta kalmak.Kiralarımız yüksek ve bu da pandemide birçok esnafımızı tüketiyor. An itibarı ile en az %10 esnafımız kapatmayı düşünüyor. Kapatma maliyetleri yüzünden beklemedeler." dedi.

Savuran, Medya Keşan gazetesinden İsmet Esengin'in sorularını yanıtladı.

Pandemi dönemindeki sıkıntılara  dikkati çeken Savuran, "Minibüsçü esnafı, kahvehaneciler, lokantalar, tuhafiyeciler ve bakkallar bu süreçten fazla etkilendiler." bilgisini paylaştı.

Savuran ile yapılan röportaj şöyle:

 

 Sayın başkan, kaç üyeniz bulunmaktadır ve odanızın amacı ve işlevi nedir?

 Odamıza kayıtlı 550 üyemiz bulunmaktadır. Odamızın amacı esnafımızın diğer devlet kurumları ile olan işlerinde ve sorunlarında yardımcı ve destek olmaktır. Eğitimler, seminerler ve diğer etkinlikler yoluyla hem esnafımızın bilinçlenmesini sağlamak hem de örgütlü olmanın getireceği dayanışmayı pekiştirmektir.

 Üyelerle iletişiminizi nasıl kuruyorsunuz? Esnafın sorunlarının çözümüne yönelik neler yapıyorsunuz?

 Üyelerle iletişimimiz çoğunlukla sorunu olanlarla yüz yüze görüşme; bildirimler için telefon üzerinde oluşturduğumuz kısa mesaj sistemi ve sosyal ağlar üzerinden yaptığımız paylaşımlar ile kuruyoruz. Esnafımızın sorunlarını EDESOB (Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği) ile konuşuyoruz. Oradan da bu sorunlar TESK’e (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Birliği) aktarılıyor. Devletin bizim sorunlarımızın çözülmesine yönelik kurduğu Esnaf ve Sanatkârlar Genel müdürlüğü işlevsiz. Bize hiç bir faydası yok. Odaların yasal statüleri belli değil. Kontrol eden, destek olan hiç bir kurum yok. Yerelde tamamen tek başına ve yetkisiz bir şekilde üyelerimizin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyoruz. Tabi ki yerel yönetim ve Kaymakamlık ile çözebileceğimiz konu varsa bu mecralarda bunları dile getirip destek almaya çalışıyoruz.

Esnafımız bugün hangi sorunlarla cebelleşiyor?

Esnafımızın bugün en büyük uğraşı hayatta kalmak. Pandemi dönemindeki kısıtlamalar yüzünden esnafımızın bir kısmı hiç iş yapamaz hale gelirken bir kısmı da ciddi kayıplara uğradı. Satışlar düştü, kira, borç ve vergiler ise esnafı iyice yıprattı. Bir de bazı esnaflarımız karlılığı iyice düşürülen tekel ürünleri yüzünden gerçek usulde vergilendirmeye tabiler. Zincir marketler her köye ve köşeye en güzel konumlara şube açarak esnafı tabiri caizse öldürüyor. Kiralarımız yüksek ve bu da pandemide birçok esnafımızı tüketiyor. An itibarı ile en az %10 esnafımız kapatmayı düşünüyor. Kapatma maliyetleri yüzünden beklemedeler.

 En zor durumda olan esnaf grupları hangileri?

Minibüsçü esnafı, kahvehaneciler, lokantalar, tuhafiyeciler ve bakkallar bu süreçten fazla etkilendiler. Özellikle kıraathane işletenler ihale usulü kiralama yaptıkları için çok zor durumdalar. Keza lokantalar ve minibüsçü esnafı da zor günlerden geçiyor. Emlakçılar ve sezonluk otel işletmecilerinin henüz çok fazla etkilendiklerini düşünmüyorum.

 Bu aşamada devletten aldığınız destek yeterli mi? Ne gibi destekler bekliyorsunuz?

Bu aşamada verilen destekler kesinlikle yetersiz. Basit usulde vergilendirilen çok az esnaf az miktarda destek alabildi.  Devletten küçük esnafı desteklemesini bekliyoruz. Bu aşamada aylık 3 bin- 3binbeşyüz TL’lik destek can suyu olacaktır. Esnafımız ve yeni girişimciler için yatırımların desteklenmesi, ticari alanlar oluşturulması gerekmektedir. Ara eleman sıkıntımız bulunmaktadır. Bunun için Enez’de meslek okulu açılması yararlı olacaktır. Zincir marketlere yerleşim yerlerinin merkezinde faaliyet sağlamak yerine nüfusla bağlantılı olarak şehir ve köy dışında faaliyet imkânı tanınmalıdır. Enez Keşan yolunun acilen yapılması da Enez’de ticari faaliyetlerin gelişmesi için olmazsa olmazdır. Enez’de mobil gümrük uygulaması çalışmaları da heyecan verici bir gelişmedir.

Büyük bir STK olarak kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Ne yazık ki başarılı göremiyorum. Odamız da maddi sıkıntılarla boğuşmaktadır. Üyelerin odamıza daha fazla sahip çıkmaları gerekmektedir. Pandemiden önce yapılan yeni hizmet binası odamızın nakit varlığını sıfırladı. Kanunen hiçbir yetkimiz yok. Esnafımızın önemli bir kısmı kredi kullanabilmek için üye oluyor. Üyelerimizin sadece %70’i aidatını ödüyor. 350 bin TL aidat alacağı birikmiş durumda. Bu zor şartlarda üyelere maddi destek imkânımız mevcut değil. Sadece maske temininde yardımcı olabildik.

Eklemek istediğiniz başka konular var mı sayın başkan?

Odaların daha iyi hizmet verebilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu zor şartlardan çıkış için devletimizden daha fazla maddi ve manevi destek beklemekteyiz. Bu söyleşi ile esnafın sorunlarını dile getirme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

Bakmadan Geçme