'Halk da esnaf da yokluk içinde çırpınıyor'

Gaziantepli bir esnaf: 'Ben devlete sesleniyorum, esnafın durumu çok kötü batıyoruz. Sesimizi duyun artık. Esnafa destek olun. Beş tane yandaş müteahhitin kasalarına giden hortumları kessinler.'

Evrensel gazetesi, Gaziantep’in Düztepe Mahallesi'ndeki vatandaşlar ve esnaf ile son dönemde artan zamlar ve ekonomik krizi konuştu.

İşte o haber:

Esnaf temel giderlerini bile karşılayamaz durumdayken, yurttaşlar ise asgari ihtiyaçlarını bile alamayacak durumda.  Esnaf, kötü ve bitik durumda olduklarını belirtirken, yurttaşlar ise her şeyin ateş pahası olduğunu söyleyerek, “Zamlar geri alınmalı, bizlere destek sağlanmalı” dedi.

‘HER ŞEYDEN KISMAK ZORUNDAYIZ’

Düztepe’de bir manav dükkanında, akşam yemeği için alışveriş yapan Saadet’e yapılan zamlar ve ekonomi hakkında görüşlerini sorduk. Saadet geçinemediklerini ve çok kötü durumda olduklarını söyledi. Rahatça alışveriş yapamadıklarını ve her şeyin ateş pahası olduğunu söyleyen Saadet, önceden yaptığı gibi alışveriş yapamadıklarını ve iki kilogram alıyorlarsa bir kilograma düşürdüklerini, her şeyden kısmak zorunda olduklarını belirtti. Elindeki poşetleri gösteren Saadet şunları söyledi: “Bakın azar azar aldık, kendileri saraylarında şaşalı görüntüler sergilerken, halk çöpten ekmek topluyor. Hayat pahalılığının sebebi halkı yönetenler ve onların uyguladığı politikalar. Geçimizi eşimin emeklilik maaşı üzerinden sağlıyoruz. Emeklilik maaşının yetmiyor ve devlet tarafından hiçbir şekilde yardım sağlanmıyor. Yapılan zamlar geri alınmalı ve insanlara gerekli olan desteğin devlet tarafından sağlanmalı.”

‘LOKMAMIZA GÖZ DİKTİLER’

Manavda alışveriş yapan bir başka kişiye yöneliyoruz. Hüsne de her şeyin pahalı olmasından şikâyetçi. Hüsne, eşinin vefat ettiğini ve onun dul maaşı ile geçimini sağlamak zorunda kaldığını söylüyor. İki çocuk annesi olan Hüsne, “Çocuklarım geçim sıkıntısı nedeni ile okuyamadı. Annem ve çocuklarım ile birlikte iki odalı sobalı bir evde yaşamaya çalışıyoruz. Devlet tarafından hiçbir şekilde yardım alamadık. Bizler boğazımızdan keserken, onlar boğazımıza giren iki lokma ekmeğe de göz dikmişler.  Tatlı yemek ve gezmek artık lüks oldu. Hadi onları geçelim doğru düzgün yemek dahi yapamıyoruz.  Ben de diğer arkadaşlarım gibi zamların geri alınmasını istiyorum insanca yaşamak istiyoruz artık” dedi.

 

‘SATTIĞIMIZI YERİNE KOYAMIYORUZ’

Düztepe’de bir restoran işleten Yılmaz Uysal, esnafların çok kötü bir durumda olduğunu söyledi. Uysal gerek dükkan giderleri gerek ev giderlerini karşılamakta zorlandığını ve diğer esnaf arkadaşlarının da farklı bir durumda olmadığını kaydetti. Esnafın bitmiş durumda olduğunu ve geçinemediklerini vurgulayan Uysal, “Sattığımız ürünlerin yerine yenisini koyamıyoruz. Giderler o kadar arttı ki karşılamakta zorlanıyoruz. Elektrik, su, kira vs. derken zaten elimizde avucumuzda bir şey kalmıyor. Ben devlete sesleniyorum, esnafın durumu çok kötü; batıyoruz. Sesimizi duyun artık. Esnafa destek olun. Ekranların karşısına geçip esnafımızın yanındayız diyerek, bizlerin yanında olmuyorsunuz. Bütün esnafların durumu perişan halde iken, neden hala bizleri görmezden geliyorsunuz? Beş tane yandaş müteahhitin kasalarına giden hortumları kessinler, onlara aktarılan paraları esnaflar için, halk için kullansınlar” diye konuştu.

‘EŞ DOST YARDIM EDERSE EKMEK BULUYORUZ’

Alışveriş yapan bir başka kişiye görüşlerini soruyoruz.  Nezihe, “ Bizler çocuklarımıza doğru düzgün bir şey yediremez duruma geldik. Her şey ateş pahası olmuşken nasıl alışveriş yapalım?” diyor. Eşinin tekstil işçisi olduğunu ve pandemi döneminde işten çıkarıldığı aktarıyor. Herhangi bir gelir kaynaklarının olmadığını ve evlerinin kira olduğunu söyleyen Nezihe, “3 çocuğum var. 3’ü de okula gidiyor, derslere girmek zorundalar. Evde derse girmeleri için ne internet desteği var ne de tablet, bilgisayar desteği var. Çocuklarım derse giremiyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Eşim çalışmıyor, devletten destek yok. Ancak etrafımızdaki eş dost yardım ederse yiyecek ekmek buluyoruz. Bizler eş dosttan yardım değil devletten yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme