• Haberler
  • Tüketici
  • Hele Şükür...Gıda İsrafını Önlemeye Yönelik Gecikmiş Adım

Hele Şükür...Gıda İsrafını Önlemeye Yönelik Gecikmiş Adım

Tarım ve Orman Bakanlığı, otellerdeki açık büfelerde meydana gelen gıda israfını mercek altına alarak bu soruna çözüm getirmek için yeni bir çalışma başlattı. Yapılacak araştırma ve analizler sonucunda, gıda israfının nasıl önlenebileceğine dair bir yol haritası oluşturulacak. Bakanlığın bu adımı, Türkiye'de yıllık 18 milyon tondan fazla gıdanın israf edilmesi gerçeğiyle mücadele amacı taşıyor.

Dünyada Büyük Gıda İsrafı Yaşanıyor

Dünya genelinde üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Toplu tüketim yerleri olan oteller ve restoranlar bu israfın önemli bir kısmını oluşturuyor. İsraf edilen bu gıdanın sadece üçte biri bile dünya genelinde açlıkla mücadele eden insanların beslenmesini sağlayabilecek düzeyde. Türkiye de bu sorunun önemli bir parçası ve Tarım ve Orman Bakanlığı bu sorunu çözmeye kararlı.

Açık Büfe Sistemleri Masaya Yatırılacak

Bakanlık, özellikle otellerde açık büfe sisteminin gıda israfına olan etkisini incelemek üzere çalışmalarını genişletiyor. Butik otellerdeki tabaklardan geri dönen gıdaların miktarı ve açık büfe servis sisteminin israfa katkısı araştırılacak. Menü planlamasından mutfak şeflerinin yaklaşımlarına kadar birçok etken gözden geçirilecek.

Demografi Odaklı Üretim Planlaması

Otellerde gıda israfını önlemek amacıyla misafir profiline uygun üretim planlamaları yapılması da gündemde. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katılımıyla, çevreye duyarlı ve israfı engellemeye yönelik ‘sorumlu turizm’ çalışmaları başlatılacak. Ayrıca, israfı önlemeye yönelik farkındalık yaratacak eğitimlerin verilmesi ve bilinçlendirme çalışmalarının hız kazanması bekleniyor.

Gıdayı Korumak Su ve Enerji Tasarrufu Sağlar

Bakanlığın verilerine göre, kurtarılan her milyon kilogram gıda, 40 olimpik havuzu dolduracak kadar su tasarrufu ve bin yıldan fazla açık kalacak bir televizyona eşdeğer enerji tasarrufu sağlıyor. İsrafın önlenmesi, sadece gıda sürdürülebilirliğini değil, aynı zamanda su ve enerji kaynaklarının korunmasını da beraberinde getirecek.

Paketli Gıdalar İçin Yeni Düzenlemeler Yolda

Paketli gıdalar için getirilecek yeni düzenlemelerle ürünlerin hangi partiye ait olduğunun takibi daha sıkı yapılacak. Paketler üzerinde bulunacak işaret veya numaralar sayesinde, gıdaların kaynağı daha net izlenebilecek ve piyasaya sürülen ürünler daha sıkı denetlenecek.

Bakmadan Geçme