HES kontrolü getirin, o esnafın dükkanı açılsın!

İYİ Partili Türkkan: Yasaklar kapsamında faaliyetleri durdurulan işletmelerde, AVM'lerde uygulandığı gibi HES kodu kullanmak zorunluluk hâle getirilsin, o esnafın dükkânı açılsın aksi hâlde gerçekten çok zor durumdalar

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Anadolu’da bir laf var, bunlar hakikaten bizi deli belledi galiba ya. Çünkü bu kadar saçma bir işe bizim inanmamızı beklemeleri biraz zor. Yani bunların pandemide milletine verdiği yardım 1 trilyon 260 milyar dolar ne kadar biliyor musunuz? Türkiye bütçesinden fazla." dedi.

Türkkan, TBMM Genel Kurulunda ekonomik tabloya, pandemi önlemlerinin yetersizliğine ve esnafın durumuna dikkati çekerek çözüm önerilerini dile getirdi.

"Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in öncülüğünde İYİ PARTİ olarak il il, ilçe ilçe geziyoruz. Bugün de Sayın Genel Başkanımız Düzce’de. Esnafımızın, vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde tespit edip bu sorunları Mecliste gündeme getirmeye devam ediyoruz, sizler ne kadar görmemezlikten gelseniz de, üzerlerini karartmaya çalışsanız da biz devam edeceğiz." diyen Türkkan şunları kaydetti:

"Yüksek enflasyonla giderek artan hayat pahalılığının yanında  binlerce iş yerinin faaliyetlerinin durdurulmasıyla azalan ya da tamamen kesilen gelirler esnafta çok ağır bir gelir kaybı yaratmıştır.

Esnafın borçları kabardı, kredilerini ödeyemez hâle geldi esnaf. Hükûmetin verdiği destek paketleri yetersiz kaldı, esnafın derdine ilaç olamadı. Bu kapsamda Hükûmet iyileştirici yaptırımlarıyla acil olarak esnaf eylem planı oluşturmalıdır. Salgında zarar gören esnafın kullandıkları ve ödeyemedikleri kredi taksitleri ile elektrik, su, doğal gaz fatura bedelleri bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir. Çalışmayan iş yerine stopaj ödetiyorsunuz ya, adamı kapatıyorsunuz, çalıştırmıyor değil, kapatıyorsunuz ama stopaj ödetmeye devam ediyorsunuz. Nakit ve kira desteğini genişletmelisiniz. Bugün Ankara’da, İstanbul’da bu esnaf dediğimiz lokantaların, diğer iş yerlerinin kiraları asgari 10 bin lira, 40 bin, 80 bin, 100 bin veren esnaf var; sizin kira destek paranız bin lira, bin lira ya!

Bu bin lira ne biliyor musunuz? Avrasya Tüneli’nde bir geçiş parası, sadece bir geçiş parası. 46 lira, bitti gitti; esnafa yaptığınız bir aylık yardımdan daha fazla.

Yasaklar kapsamında faaliyetleri durdurulan işletmelerde, AVM’lerde uygulandığı gibi HES kodu kullanmak zorunluluk hâle getirilsin, o esnafın dükkânı açılsın; aksi hâlde gerçekten çok zor durumdalar."

Bakmadan Geçme