Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi

Arapgir Esnaf Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Sonat Malatya Arapgir'de berber olarak çalışıyor. Sonat, Afetin Esnafları yazı dizisi için esnafhabertv.com'un soruların cevapladı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi

İsmim Hüseyin Sonat. Arapgir esnaf odası Başkan yardımcısıyım, aynı zamanda da Arapgir’de erkek kuaförlüğü yapmaktayım.

Esnafhaberttv.com: Bize depremde esnaflar olarak neler yapıldı, ne gördünüz, bunun hakkında bahsedebilir misiniz?

Hüseyin Sonat.  İlk öncelikle bize bu hakkı, şansı tanıttığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Deprem televizyonda göründüğü gibi bir şey değilmiş biz ilk öncelikle bunu anladık. Bir gece bir de gündüz olmak üzere iki deprem yaşadık ve çok kötüydü, dolayısıyla sabah kalktık işimize geldik 2. Deprem itibariyle esnaf odası olarak büyük bir bütünleşme, esnafların komple hareket etmesiyle yardımlar toplamaya başladık. Malatya’ya nasıl ulaşabiliriz, Malatya’ya nasıl bir faydamız olabilir diye uğraş verdik ve ciddi bir yardım topladık. Biz gece 11 de tüm fırınlarımızı açtık sabah dörtte Malatya’ya 7000 ekmek gönderdik bununla başlayarak daha sonra bir gıda, yiyecek biliyorsunuz o dönem kıştı, kardı, soğuktu.

Giyecek yardımı, gıda yardımı bu tür şeylerimizi Malatya’ya çok acil olanları gönderdik daha sonrada yardımlarımız bu şekilde devam etti. Malatya’nın Arapgiri olarak en fazla yardım gönderen, en fazla destek veren ilçesiyiz.

Esnafhaberttv.com: Bu yaşanan afet sonrası istihdamda konularında ne gibi sorunlar yaşadınız?

Hüseyin Sonat. Ulaşımda ciddi sorunlar yaşadık. Esnafımız, halkımız hep birlikte finansal olarak, yardım olarak herhangi bir sıkıntımız yoktu burada topladık, depoladık. Kaymakamlık olarak, belediyemiz olarak da, esnaf odası olarak da, sivil toplum kuruluşları olarak ciddi bir şey yaptık ama oraya ulaştırmamız zorlaştı. Bizim yollardan gidemiyoruz her taraf yıkık dökük, insanlar can derdinde yiyeceğe dahi bakmıyorlardı, insanlar can derdindeydi o günleri hatırlamak dahi istemiyorum her taraf yıkılmış dökülmüş insanlar kayıp, içeriden çıkaramıyorlar. Birinin çocuğu gitmiş, birinin annesi gitmiş, birinin babası gitmiş, yiyeceği götürmemize rağmen kimse bakmıyordu. Ama Arapgir esnafı olarak, halkı olarak bu depremi çok iyi atlattığımıza inanıyorum çok da ciddi bir destek sunduk. Malatya’ya doğal olarak ta kaymakamlığımız, belediyemiz herkes kimin neye gücü yetiyorsa üç yaşında, beş yaşında çocuk ayakkabısını depremzedelere göndermek için getirdi, bize teslim etti böyle bir süreç yaşadık.

MEsnafhaberttv.com: Bu afet sonrası yaşanan sürecin sıkıntılarına ne gibi çözümler üretildi?

Hüseyin Sonat. Bize afet sonrası Arapgir’de yıkım falan pek olmadı, yalnız bizim Arapgir’in nüfusunun üçte ikisi kadar belki daha fazlası Malatya’da yaşıyor. Malatya’da yaşayan, evi yıkılan herkes Arapgir’e döndü, dönünce biz konut ev sıkıntısı yaşadık, hala da devam ediyor. Şu anda her esnafın baktığı bir iki depremzede ailemiz var, eşleri işine gitti ama aileleri, çocukları burada. Biz konut sıkıntısı yaşıyoruz çünkü oturacak bir ev yok, bir evde iki ailenin oturduğu, üç ailenin oturduğu evlerimiz var şuan da bunun bir sıkıntısını yaşıyoruz yani konuta acilen Arapgir’in ihtiyacı var.

Esnafhaberttv.com: Deprem anında veya sonrasında aklınızda kalan, sizde bir iz bırakan anı var mı?

Hüseyin Sonat. Biz bu depremde koşturmaya devam ederken benim 5 yaşında çocuğum var Oğuzhan, o rahatsızlandı, zatürreye yakalandı ve biz bunu acilen ambulansla Malatya’ya kaldırdık başka bir yere gidecek durumda değildi, Malatya’ya gittik. Orada hastanede her tarafta çatlaklar var tabi korkuyoruz, depremler oluyor işte çocuğumun tedavisine başladılar. Çocuğum sekizinci katta yatıyor ve tedavi görüyor ben kantine bir şeyler almaya indim işte kantinde yine deprem muhabbeti konuşuluyor. O arada deprem olmaya başladı 5-4 yanlış hatırlamıyorsam ben zemindeyim. Çocuğum ve eşim 8. katta deprem oluyor. O gün 2-3 dakikalık yukarıya çıkmak bana bir ömür gibi geldi, çocuğuma yetişmek, orası sözün bittiği yer, yani sallanıyorsunuz yukarı çıkmanız gerekiyor. Çocuğunuz orada ama çıkamıyorsunuz, asansörler tutulmuş, insanları bırakmıyorlar bir garip çağırtı, bağırtı herkes dışarı çıkarken ben 8. kata çıkıyordum. Öyle bir anım var, zor bir süreçti rabbim kimseye yaşatmasın böyle geçirdik bu süreci.

Esnafhaberttv.com::Buradan yetkililere iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Hüseyin Sonat.  Ben buradan özellikle Belediye başkanımızdan rica ediyorum. Bizim hazine arazimiz var bunları arsalandırıp, satılıp, yani satılır, konut yapılır, tek katlı Toki evleri yapılır, bunlara acil ihtiyacımız var. Onun dışında yapılacak çok fazla bir şey yok depremzedelere, Arapgir halkına da burada sizin nezdinizde teşekkür ediyorum. Burada herkes elinden geleni yapmıştır, yapmaya da devam ediyorlar ama Arapgirin şu anda en ciddi sorunlarından biri konut oda inşallah giderilirse toki yapılacak diyorlar, bekliyoruz. Şu anki en büyük sorunumuz bu konut yerleşim olarak.

 

Bu röportaj   Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat’ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır. 

 

Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi
Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi
Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi
Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi
Hüseyin Sonat: Beş Yaşındaki Çocuk bile Ayakkabını Getirdi Verdi

Bakmadan Geçme