İktidar beceriksizliğini esnafa yüklüyor

İYİ Partili Yokuş:İktidar ülkemizdeki gıda fiyatlarındaki artışların sorumlusu olarak esnafı suçlamak, esnafları günah keçisi ilan etmek yolunu seçmiştir kendi beceriksizliklerinin üstünü siyasi iktidar bu şekilde kapatma yoluna gitmiştir

İYİ Parti Konya Milletekili Fahrettin Yokuş, “İktidar ülkemizdeki gıda fiyatlarındaki artışların sorumlusu olarak esnafı suçlamak, esnafları günah keçisi ilan etmek yolunu seçmiştir; kendi beceriksizliklerinin üstünü siyasi iktidar bu şekilde kapatma yoluna gitmiştir” dedi.

TBMM Genel Kurulunda söz alan Yokuş, pandeminin ekonomiye etkisine, vatandaşın ve esnafın durumuna işaret ederek iktidarın politikalarını eleştirdi.

“Birçok üründe ithalatçıyız”

“Dünya gıda fiyatlarındaki artış, tarımda ithalatçı ülkeleri zorluyor. Türkiye’de yıllardır uygulanan ithalat politikası, tarımı bitirme noktasına getirdi. Ülkemizi yönetenler, yıllardır gıda fiyatlarındaki yükselişe karşı ithalat silahını kullanarak çözüm üretmeye çalıştılar. Bu yanlış politika çiftçilerimizin tarımı terk etmesinde maalesef etkin rol oynadı.

Diğer yandan, tarımda girdi fiyatlarının yükselişiyle birlikte ürünün satış fiyatının maliyetini kurtaramayacak noktaya inmesi çiftçilerimizin 180 milyar lira borç batağına sürüklenmesine sebep oldu. AK PARTİ iktidarının tarımda bu ve benzeri yönlü uygulamaları neticesinde 2 milyon civarında çiftçi tarımı terk etmiş, köy ve kasabaları boşaltmış ve şehirlere göçmüştür” diyen Yokuş şöyle devam etti:

“İktidar esnafı günah keçisi ilan etti”

“Birçok gıda ürününde ithalatçı ülke durumunda olmamız nedeniyle, pandemi süreciyle birlikte başta buğday olmak üzere onlarca tarım ürününün fiyatı temmuz-ocak döneminde dünyada yüzde 50’nin üzerinde artmıştır. Pandemi sürecinin başladığı bir yıl öncesinden gerekli tedbirleri almayan siyasi iktidar gıda ürünlerindeki çok yüksek fiyat artışlarının sebebini dış dünyadaki gelişmelere bağlamıştır. Bununla da yetinmemiştir, daha da ileri giderek ülkemizdeki gıda fiyatlarındaki artışların sorumlusu olarak esnafı suçlamak, esnafları günah keçisi ilan etmek yolunu seçmiştir; kendi beceriksizliklerinin üstünü siyasi iktidar bu şekilde kapatma yoluna gitmiştir. Bu hususta acı gerçeği de TESK Başkanı Bendevi Palandöken söylemektedir. Ne diyor? “Esnaflar olarak fiyat artışlarının sorumlusu değil, fiyat artışlarının mağduruyuz.” diyor.”

“Biz İstiklal Savaşı’nı Halil Ağa’nın öküzünü icra yoluyla satalım diye yapmadık”

Siyasi iktidarın tarımdaki yanlış politikalarını bu kürsüden iki yılı aşkın bir süredir eleştirdiğini ve çözüm önerileri sunduğunu dile getiren Yokuş, “Ancak başta tarıma şaşı bakan Tarım Bakanı olmak üzere iktidarın sorumluları yanlış uygulamalarını artırarak sürdürüyor. Buradan bir kere daha söylüyoruz: Tarım ve besicilikte vakit geçirmeden üretim seferberliği başlatılmalıdır. 2021 yılı Türkiyesinde çiftçilerimizin arazilerine el konuluyor, traktörlerine haciz geliyor” dedi.

Fahrettin Yokuş sözlerini şöyle tamamladı:

“Sizlere, savaştan yeni çıkmış bir ülkeyken tarım üretimini ve köylüyü baş tacı yapan Atatürk’ün sözlerini bir kere daha hatırlatıyorum. Ne diyor büyük Atatürk? “Biz İstiklal Savaşı’nı Halil Ağa’nın öküzünü icra yoluyla satalım diye yapmadık. Köylünün çift sürdüğü öküzü elinden alınamaz.” diyor.

Ama siz ne yapıyorsunuz? Maalesef, çiftçinin tarlasına, bahçesine, traktörüne el koyuyorsunuz, evine haciz getiriyorsunuz; derhâl bu uygulamalardan vazgeçin. Ve size bir kere daha buradan öneriyoruz, diyoruz ki: 2021 yılı gayrisafi yurt içi hasılası tahmini olarak 4 trilyon 700 milyar lira olarak belirlenmek üzere yani tarımda 22 milyar liralık teşvikinizin, hibenizin hiçbir anlamı yok, bunu derhâl 47 milyara çıkarınız. Başka, banka borçlarına harman zamanında başlamak üzere beş yıllık bir ödeme planı yapınız. Başka, bugüne kadar işletilen banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri faizlerini siliniz, anapara yapılandırmasını da faizsiz uygulayınız. Tarım Bakanlığı ürün ekim planlaması doğrultusunda öncelikle, ülkemizin ihtiyacına yönelik olmak üzere ihracat potansiyeli olan ürünlerimize çiftçilerimizi yönlendiriniz diyor.”

Bakmadan Geçme