İmrendiren Zenginliğinin Sırrı Dürüstlük!

ABD’ de servetleri ile dikkat çeken girişimci kadınları arasında ayakta alkışlanan öyle bir isim var ki hem azmi hem zekâsı ile dünya basınının da ilgi odağı aynı zamanda.  Kimden mi bahsediyoruz? Hatırı sayılır yayım kuruluşu Forbes Dergisi’nin “ABD’nin servetini yaratan 50 girişimci kadın ” listesinde 19.sırada yer verdiği başarılı Türk kadını Eren Özmen’den. Özmen eşi Fatih Özmen ile, havacılık ve savunma şirketi Sierra Nevada Corp.'un ve daha pek çok şirketin sahibi. Forbes başarılı girişimci Özmen’i şöyle tanımlıyor, ”Özmen, 20'li yaşlarında Türkiye'den gelmişti ve yarı zamanlı işlerde çalışıyordu. Okula giderken, aynı zamanda bir fırında ev yapımı baklava satıyordu”. Ulusal basında da daha evvel defalarca haber olan Eren Özmen’den dünya “İnsancıl ve iyimser” tavrı ile bahsediyor.

Nasıl başardı?

Diyarbakır’da büyüyen Özmen, üniversite eğitimi için Ankara’ya geldi. 17 yaşında bir trafik kazasında babasını kaybetti ve annesinin çabaları ile üniversite eğitimini tamamladı. Hayali ABD’de yüksek lisans yapmaktı lakin bunun için ne süper bir İngilizcesi nede yeterince parası vardı. Yine annesinin çalışıp çabalaması ve okul başarısı sayesinde ABD’ye giden Özmen burada aynı üniversiteden arkadaşı olan eşi Fatih Özmen ile karşılaştı. Verdiği bir röportajda o günleri şöyle anlatıyor Özmen ,” ABD'ye geldiğimizde ne paramız ne de bizi destekleyecek bir kaynağımız vardı. Ne de çok iyi İngilizce konuşabiliyorduk. Fatih buraya ilk geldiğinde sahip olduğu tek şey bir sırt çantası ve bisikletti. Türkiye şampiyonu bir millî bisikletçi olarak bisikletini geride bırakamazdı. Bense sadece bir sırt çantasıyla kalktım buralara geldim. O zamanları düşündüğümüzde bazen uzun zaman önceymiş gibi bazen de dün gibi hatırlıyoruz o günleri”. Yüksek lisans eğitimi bittiğinde ABD kalabilmek için yeni iş arayışlarına giren Özmen, baklava satıcılığının ardından bu defa Nevada'da sulama sistemleri satan özel sermayeli bir şirkette finansal raporlama müdürü olarak çalışmaya başlıyor. “Şirkette bu işi bilgisayar üzerinden yapan ilk kişi bendim. Herkesi çok etkilemiştim. Fatih de SNC'de kadrolu mühendis olarak çalışıyordu. SNC bazı maddi zorluklar yaşamaya başladı ve desteğe ihtiyacı vardı. Ben de 1988'de şirketin finans bölümüne destek olmak amacıyla SNC'de danışman olarak çalışmaya başladım”. Diyen Özmen bugün dünyanın en çok kazananlar listesinde bulunan şirketleri SNC ile tanışmasını böyle anlatıyor.

 Dürüstlüğü "Patronluk" Getirdi!

“Bir gece geç saatlerde, şirketin muhasebe sistemini otomatik bir platforma dönüştürmek için masamda çalışıyordum ve şirketin batmak üzere olduğunu fark ettim. Şirket sahipleri bu kötü durumdan tam olarak haberdar değildi. Böyle bir haber vermek, işimi tehlikeye atabilirdi ama sessiz kalmamam gerektiğinin farkındaydım. Sonra, gerçeği şirket sahiplerine aktardım, Şirket benim önerilerim doğrultusunda bir sonraki sözleşme zamanına kadar şirketi açık tutmak için etkili önlemler aldı. Dürüst yaklaşımım sayesinde şirket sahiplerin güvenlerini kazandım ve terfi ettim. Ocak 1989'da SNC'nin ilk finans denetleyicisi oldum. Sonra 1994'te şirketi devralma fırsatımız oldu. Şirketi satın almak ve şirketin tüm yükümlülüklerini üstlenmek için evimizi ipotek ettirdik. Çocuklarımızın ne kadar küçük olduklarını düşünürsek bu bizim için büyük bir risk oluşturuyordu”. Eren Özmen’in eşi Fatih Özmen'le birlikte azimle, nice risk alarak kurduğu Sierra Nevada Corporation (SNC), NASA ile ortak çalışmalar yapan, dünya çapında bir havacılık şirketi artık. Eren Özmen şirketin başkanı, eşi Fatih Özmen ise CEO'su.. SNC, aynı zamanda NASA’nın uzaya insan ve kargo taşıyacak uzay aracı yapma yetkisi verdiği üç şirketten biri. SNC'nin tasarladığı Dream Chaser uzay aracı, 2020'den itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na seferlere başlayacak.      

Bakmadan Geçme