İngiliz Esnaf Açılıyor , Türk Esnaf Ya Sabır...

İngiltere Kovid 19 nedeniyle kapalı olan esnaf 4 aşamalı planla açılmaya hazırlanıyor.

İngiltere'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede 5 Ocak'tan bu yana devam eden 'ulusal karantina' kısıtlamalarının hafifletilmesi kapsamında mağaza, berber, spor salonları ve kütüphaneler 97 günün ardından yeniden hizmete girdi..

7 Mayıs'tan itibaren başlayacak 3. aşamada, vatandaşlar, açık alanlarda 30 kişiye kadar, kapalı alanlarda da 6 kişiye kadar bir araya gelebilecek, restoran ve barlar iç mekanlarda müşteri kabul etmeye başlayacak.

Müze, tiyatro ve sinema gibi iç mekan eğlence alanları açılacak, katılımcı sayısı sınırlı tutulmak üzere açık hava etkinliklerine izin verilecek.

Konaklama sektörü yeniden hizmet verebilecek, düğünlere 30'a kadar kişinin katılımı serbest hale gelecek.

21 Haziran'da uygulanacak dördüncü aşamada ise Kovid-19 önlemleri kapsamındaki tüm sınırlandırmalar kaldırılacak.

TÜRKİYE'DE KISITLAMALAR KALKIYORMU  ?

Özellikle son iki haftaya bakıldığında  vaka sayılarımız hızla artıyor. Ağır vakalar son iki hafta içinde yüzde 25 oranında arttı. Ölüm oranları yüzde 30 oranında arttı. Son beş gün içindeki vaka sayılarına bakacak olursak hızlı bir şekilde sayılar artmaya devam ediyor.Kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber sayılarda, özellikle pozitif vakalarda artış olacağını öngörülüyor.Açıkça bu durum kısıtlamaların kalkacağını değil tam tersine yeni yasakların geleceği sinyallerini veriyor.

ESNAFI GELECEKTE NE BEKLİYOR ?

Yeni tedbirler kapsamında yüksek riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma yasaklarına cumartesi günü yeniden eklenirken, Ramazan ayı boyunca restoranlar yalnızca paket servis hizmeti verebilecek olsa da esnafın çok fazla seçeneği olmadığı görülüyor. Artış bu hızda devam ederse pandemi ve esnaf için tablo hiç iç açıcı görünmüyor.Yalnızca pandemiden değil aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte öne çıkan E-ticaret sistemi esnafın iş yapmasını zorlaştırıyor.

YASAKLARA DİKKAT EDİLİYOR MU ?

Bilim Kurulu üyeleri başka olmak üzere uzmanlar virüs yayılımında hafasonu yasaklarında ki hareketlileğe dikkat çekiyor. Vatandaşlar  maske takmalarına rağmen  sosyal mesafe kuralına uymadıkları bir çok açıdan vaka tablosuna yansımaya devam ediyor. Vatandaşların büyük bir bölümü haftasonu yasaklarında dışarı alışveriş bahanesiyle yola çıkarak gündelik işlerini kurallar ve yasakları görmezlikten gelerek durumu vahim hale getiriyor.

Bakmadan Geçme