İngiltere, İskoçya, Almanya esnafın kaybettği ciroyu bütçeden telafi etti

CHP Ekonomi Masası Kırıkkale'de sanayi, ticaret ve tarım alanındaki çeşitli sivil toplum kuruluşları ile bir dizi temasta bulundu. CHP'li Budak, 'İngiltere, İskoçya, Almanya  esnafın KOBİ'nin kaybettiği ciroyu bütçeden vererek telafi etti' dedi.

CHP Ekonomi Masası Kırıkkale’de sanayi, ticaret ve tarım alanındaki çeşitli sivil toplum kuruluşları ile bir dizi temasta bulundu. CHP’li Budak, “İngiltere, İskoçya, Almanya  esnafın KOBİ’nin kaybettiği ciroyu bütçeden vererek telafi etti” dedi.

Kırıkkale’de konuşan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’de ekonominin içinde bulunduğu durumu sadece pandemi ile açıklamanın mümkün olmadığını söyledi. Budak, "Tek adam rejimi 2018’de hayata geçtikten sonra Türkiye ciddi bir devlet krizine doğru evrilmeye başladı. Bu 2018’de anlatılamadı. 2018’de ‘verin kardeşinize yetkiyi bakın bakalım ekonomi şahlanıyor’ dedi. Hepiniz yaşıyorsunuz, ekonomi şahlanmadı aksine ekonominin geldiği nokta derin bir kriz oldu" ifadelerini kullandı.
CHP Ekonomi Masası, Kırıkkale Kültür Merkezi'nde esnaflar, muhtarlar, üreticiler, çiftçiler, oda başkanları, sendika ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomi Masası’nın Kırıkkale’deki toplantısının açılış konuşmasını CHP Antalya Milletvekili Çetin OSman Budak yaptı. Budak’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
 

Ekonomi şahlanmadı aksine derin kriz oldu
 

Ekonomideki buhranı tek başına pandemi ile açıklamak mümkün değil. Tabii ki pandeminin hem sağlık hem de ekonomi açısından çok ağır etkileri oldu. 19 yıldır tek başına iktidar olan bir siyasi partinin Türkiye’yi nereden alıp nereye getirdiğini bütün çıplaklığıyla gözleriniz önüne sermek isterim. Tek adam rejimi 2018’de hayata geçtikten sonra Türkiye ciddi bir devlet krizine doğru evrilmeye başladı. Bu 2018’de anlatılamadı. 2018’de ‘verin kardeşinize yetkiyi bakın bakalım ekonomi şahlanıyor’ dedi. Hepiniz yaşıyorsunuz, ekonomi şahlanmadı aksine ekonominin geldiği nokta derin bir kriz oldu.


Bir elleri yağda bir elleri balda
 

İstanbul Derin Yoksulluk Araştırması’ndan aldığımız verilere baktığımızda, İstanbul’da ailelerin yüzde 53’ü daha fazla öğün atlıyor. Yani günde üç öğün yerine iki öğünle durumu idare etmeye, karınlarını doyurmaya çalışıyor. Yüzde 14’ü hiç gıdaya erişemiyor. Bu müthiş bir şey. 16 milyonluk bir kentte yapılan araştırma ülkenin bir yansımasıdır. Yüzde 14 nerde bulursa onu yiyor. Konteynerlerden, çöp bidonlarından, pazar artıklarını alıyor bunlarla geçiniyor. Bu araştırma bunu gösteriyor. Yüzde 33’ü elektrik faturasını ödeyemiyor. Biz sokaktayız ve insanların söylediğini yüreğimizde hissediyoruz. Tabii sarayda oturanların böyle bir dertleri yok. Bir elleri yağda, bir elleri balda. Adını bile duymadığımız yiyeceklerle beslenmiyorlar ama halkın durumu da bu. Evlerin yüzde 54’ünde internet yok. Yüzde 57’si ise uzaktan eğitime erişemiyor.


Dünya kesenin ağzını açtı 

Salgını nasıl yönettiler? Dünyanın birçok ülkesinde hibe desteği verildi. Esnafa faizli kredi değil; elektrik, su, personel giderleri ödendi. Dünya kesenin sonunu ağzına kadar açtı, bizdeki de kredi musluklarını işte bir açıyor bir kapatıyor. ABD de KOBİ’lerin bir kısmına kredi verdi ama nasıl verdi? Esnaf çalışanın maaşını bu krediden ödemeye başladığında bu kısmı kredi borcundan siliyor. Vergi, dükkan kirası, elektrik, su, gaz faturası ödediğinde bunu da siliyor yani bir anlamda hibe veriyor. İngiltere, İskoçya, Almanya da esnafın KOBİ’nin kaybettiği ciroyu bütçeden vererek telafi etti.


Şeffaf olmamak 2021'de de felaket olacak


Vaka hasta aynı şey, tıp dilinde böyle ama vakaları saymadılar bir ara, hasta sayılarını verdiler, ondan cesaret alan vatandaş da rahat davrandı. Benim bölgem biliyorsunuz Antalya, turizm zaten yerle bir, bu açıklamayı Bakan söyledi vaka sayılarını da söyledi, bir günde 1 milyon arttı ve Türkiye’de tatil yapan İngilizlere İngiliz Hükümeti dedi ki acil dönün. 1 gün içinde dönmezseniz 12 bin 500 euro ceza yersiniz, iki hafta da ben sizi karantinaya alırım. Bir anda bütün oteller boşaldı. Şeffaf olmamak 2021 yılında da büyük bir felaket olarak önümüze gelecek. Gerçekleri söylemezlerse ekonomiyle ilgili büyük sıkıntıları tekrar yaşayacağız. Daha şimdiden Almanya 20 riskli ülke içerisinde Türkiye’nin adını geçiriyor. En fazla turist aldığımız ülkelerden biri de Almanya.

 

Bakmadan Geçme