Kadın Esnaflar: Tükendik , Bittik

İzmir'de pandemi karşısında zor duruma düşen kadın esnaf 'dayanma gücümüz kalmadı ' dedi.

İzmir'de Pandemi kısıtlamaları ve ekonomik krizle boğuşan kadın esnaflar, önlemlerin işletmelerin hesaba katılmadan yapılmasını eleştirerek, “Hiçbir yardım alamıyoruz, dayanma gücümüz kalmadı” dedi.

Konak ilçesine bağlı Alsancak’ta 12 yıldır esnaflık yapan Tuğba Özçakar, pandeminin getirdiği kapatmalardan dolayı mağdur olan esnaflardan.  Mekanlara getirilen akşam saat 19.00’a kadar açık kalması uygulamasının yeterli olmadığını dile getiren Özçakar, “İnsanlar işlerinden çıktığı saatlerde mekanımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Bizim gibi işletmelerin paket servisi de mümkün değil. Saatleri biraz daha uzatabilirler. Ayrıca alışveriş merkezleri, toplu taşımalar her yer açıkken, bizlerin kapalı kalması aklımız almıyor. Kişi kısıtlamalarına zaten biz uyuyoruz. Müşterilerimiz de gereken tedbiri gösteriyor” dedi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSKAR) verilerine göre, pandemi süresince her 4 kadında biri çalışırken, geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 37,7 oldu. Kovid-19 döneminde kadınların aylık ortalama iş kaybı 1 milyon 484 bin oldu, kadın işgücü son bir yılda yüzde 8,2 azaldı. Pandemi ve ekonomide yaşanan zikzaklar tüm esnafları etkisi altına alırken, bunda en fazla nasibini alan kesimlerin başında kadınlar geldi. 

Bakmadan Geçme