Kapanma olursa esnaf ne yapacak?

Endişeli esnaf tekrar kapanma olması halinde ne yapacaklarını şaşırmış durumda

 

Pandemi döneminde alınan tedbirlerle 20 Kasım 2020’de kafe ve restoranlar kapatıldı. 2021 Mart ayına girmemiz ile birlikte kademeli normalleşme sürecine geçiş yapılarak kafe ve restoranlar tekrar açıldı. Açılan kafe ve restoranların ardından tekrar bir kapanma olmasından dolayı esnaf endişeli durumda.

seskocaeli.com bu belirsizlikte Kocaeli"deki işletme sahiplerinin görüşlerini almak için kapılarını çaldı:

Otağan Kafe

41 yaşındaki işletme sahibi Okan Varol tekrar bir kapanma olması ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

‘’ Bence hiç açılmamalıydı. Önümüz ramazan, çok erken açıldığını düşüncesindeyim. Esnaf olarak 15 Mayıs tarihinde açılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Üçüncü dalga gelebilir. Bu dalganın durdurulmasının tek bir yolu var o da şahsa ceza yazılması. Cafe ve restoranlar da uyulmayan sosyal mesafe kuralları işletmeye değil şahsa yazıldığında daha etkili olacağını düşünüyorum. Tekrar bir kapanma olmasıyla ilgili bir önlem almadım. Önlem alacak şansımız ve gücümüzde yok zaten. Ürünlerimizi kilo kilo söylüyoruz hemen kapanacak korkusuyla. Gelen üçüncü dalga Covid, dördüncü dalga ise esnafların batışı olacak’’ dedi.

Rose Kafe

27 yaşındaki işletmeci Mert Kulkara tekrar bir kapanma durumu ile ilgili şu sözleri söyledi:

‘’Önlem almadık. Aç diyorlar açıyoruz, kapa diyorlar kapıyoruz.  Kapatılma olduğunda 3 ay ödeme yaptılar. Tekrar kapanma olursa ödeme yapacakları meçhul. Pandemi ekstrem bir durum, elimizden geldiğince bilinçli davranıyoruz.  20 Kasımda kapatıldıktan sonra bu zamana kadar olan vakalar iki buçuk kat arttı. Sorumluluk neden kafelere yüklendi?  Sahiller açık, kamuya açık alanlar serbest, oteller açık kafe ve restoranlar kapatılarak olmuyor’’.

Refik Kafe

20 yaşındaki işletmeci Sinem Yegen konuyla alakalı fikirlerini şu sözlerle dile getirdi:

‘’ Önlem olarak alışverişimizi az yaptık. 7 çeşit kahvaltımızı tek çeşide düşürdük. Müşteriye az çeşit sunabiliyoruz. Çünkü aldığımız yiyecekler çürüyecek endişesi var. Tekrar bir kapanma bekliyoruz. Belirsizlik dolayısıyla farklı işlere giremiyoruz.  Geçim sağlayabileceğimiz tek yer burası onu da elimizden alabilirler ‘’ dedi.

Bakmadan Geçme