Kasapoğlu: Yurt Başvuruları Başlıyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul eden Bakan Kasapoğlu, EMD'nin üyelerine yönelik eğitim programları başta olmak üzere faaliyetlerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu , yüz yüze eğitimle birlikte yurtların açılması konusunda, “Zaten geçtiğimiz yıllardan okulu devam devam eden öğrenciler var, onların yurtları belli. Okulların açılacağı tarih belli olunca biz şey yapacağız, yurt başvurularını açacağız, geçtiğimiz yıllardaki gibi başvuracaklar. Kalma hakkı kazananlar yerleşecekler; çok net” diye konuştu. 

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul eden Bakan Kasapoğlu, EMD’nin üyelerine yönelik eğitim programları başta olmak üzere faaliyetlerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Kasapoğlu"spor camiasının, özellikle futbol camiasının üretime geçmeden bu piyasayı büyütmesi mümkün değil. Yani nasıl bir sporcuyu yetiştirip yurt dışına transfer ettiğimizde inanılmaz gelir elde ediyorsak bunu yaygınlaştırmamız lazım" dedi. 

10 MİLYARLIK KREDİ VE BURS DESTEĞİ

Bakan Kasapoğlu, öğrencilere yönelik yurt, kredi, burs çalışmalarına dikkat çekerek, “Bugün yurtlarımız 700 bin kapasite ile pek çok otel zincirinin önünde bir kapasiteye sahip. Bu yıl 60 bine yakın yakın bir kapasiteyi devraldık. Yılda yaklaşık 10 milyar kredi ve burs dağıtıyoruz. Ocak ayında öğrenci başına kredi tutarını 650 lira yaptık, her yıl arttırmaya çalışıyoruz” dedi. Bakan Kasapoğlu, gençlik merkezi sayısının 354’e ulaştığını hatırlatarak, “Bu sayı her hafta artıyor. Tesisler 7/24 açık. Kültür, sanat, spor faaliyetleri, eğitim faaliyetleri, yabancı dil faaliyetleri, genç akademiler var ve bununla birlikte kitap kafeler var her birinin içerisinde.  Gençlerimiz orada gelip ders çalışıyor, gerektiğinde arkadaşlarıyla muhabbete, sohbete geliyor. Kitap kafeden de ücretsiz olarak istifade ediyor” diye konuştu. 

YURTLARDA 100 BİN KİŞİ KALDI 

Bakan Kasapoğlu, pandemi döneminde yurt dışından gelen 100 binden fazla Türk vatandaşının yurtlarda 14’er gün misafir edildiğini söyledi.  “Fikir Sizden Destek Bizden” projesine geçen yıl 90 milyon liralık destek verdiklerini belirten Bakan Kasapoğlu, Projeyle 800’e yakın teknoloji, girişimcilik, hayvan hakları, edebiyat daha birçok başlıkta projeyi destekledik.  Bağımlılıkla mücadelede konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Sadece uyuşturucu değil sosyal medyadan teknolojiye farklı unsurlarda da bağımlılık alanı var” değerlendirmesini yaptı. 

52 VAKIF ÜNİVERSİTESİ İLE ANLAŞMA

Performans sporcularının müsabakaya hazırlanırken ders çalışamaması konusunda yaşanan sorunlara dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti: 

“Spor mu-okul mu ikilemi yaşanıyor. Bu konuda önemli aşamalar kat ettik geçtiğimiz yıl. Üniversitede 52 tane vakıf üniversiteyle anlaşma yaptık. Başarılı sporcu aynı zamanda başarılı bir avukat olabilir, mühendis olabilir, hukukçu olabilir, bu anlamda önünü açalım. Üniversitelerle yaptığımız anlaşma gereği 52 tane üniversite bu yıl ilk kez burslu olmadığı halde burs verdi öğrencilere anlaşmamız gereği, önümüzdeki yıl bunu artıracağız. 80’e yakın milli sporcu yüzde 100 burslu okuyor. Orta öğretimde de geçtiğimiz haftalarda onu imzaladık, o okulların sayısını da arttırıyoruz şimdi. Hem sporu, hem eğitimi aynı anda teşvik etmemiz lazım.”  

YURT BAŞVURULARI AÇILACAK
Bakan Kasapoğlu, yüz yüze eğitimle birlikte yurtların açılması konusunda, “Zaten geçtiğimiz yıllardan okulu devam devam eden öğrenciler var, onların yurtları belli. Okulların açılacağı tarih belli olunca biz şey yapacağız, yurt başvurularını açacağız, geçtiğimiz yıllardaki gibi başvuracaklar. Kalma hakkı kazananlar yerleşecekler; çok net” diye konuştu. 

SPOR CAMİASI ÜRETİME GEÇMELİ

“Spor camiasının, özellikle futbol camiasının üretime geçmeden bu piyasayı büyütmesi mümkün değil. Yani nasıl bir sporcuyu yetiştirip yurt dışına transfer ettiğimizde inanılmaz gelir elde ediyorsak bunu yaygınlaştırmamız lazım. Bunu yaygınlaştırmak için de altyapıya yatırım önemli. Altyapı yatırımı olmadığı müddetçe de açıkçası bu kısır döngüden çıkmak mümkün değil. Ekonominin büyüklüğü de buna bağlı, sponsorluk da buna bağlı, oyun kalitesi de bence buna bağlı. Her alanda olduğu gibi sporda da, sporun bütün branşlarında da, futbolda da böyle. Ligin marka değerinin artması için de üretim lazım. Çok genel bir açıklama bence, ama gerçek bu. Transfer ettiğinizde yurt dışında, onun da bu sefer ekonomik açıdan handikapları ortaya çıkıyor.”

ATATÜRK OLİMPİYAT STADI 200 MİLYON LİRA HARCANDI

“Federasyona biz devrettik orayı, orada yapılması gereken inşaat çalışmaları, modernizasyon çalışmaları vardı ışıklandırılmasından çime kadar hakikaten çok güzel oldu. İnşallah her şey yolunda giderse Mayıs’ın 29’nda zannediyorum Şampiyonlar Ligi finali orada olacak” diye konuştu. Yasa dışı bahisle mücadele konusunda değerlendirme yapan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi biliyorsunuz yasa dışı bahsin engellenmesiyle ilgili önemli bir çalışma gerçekleşti 2.5 yıl önce. Ve bu çerçevede de ciddi bir oran artışı oldu ikramiye oranlarındaki artış. Yasa dışı bahsin cazibesini ciddi manada ittirmesine yol açtı. Tabi biliyorsunuz yasa dışı bahsin gittiği mecraların ne kadar tehlikeli olduğu, terörün finansmanı, uyuşturucunun finansmanı vesaire o anlamda önemli bir aşamayı kat ettik. Ve bu yasa dışı bahsin etki alanını olabildiğince küçültmüş durumdayız ve inanıyorum ki sistem oturdukça bir yıldan beri bu sistim devam ediyor sistem oturdukça yasa dışı bahsin etki alanı, cazibesi daha da küçülecek.” 

1 MİLYON 300 BİN ÇOCUK TARANDI
Yetenek Taraması Projesi konusunda bilgi veren Bakan Kasapoğlu,
1 milyon 300 bin çocuğun taramasının yapıldığını söyledi. Bakan Kasapoğlu, “Bunu her yıl yapmamız gerekiyordu, ama maalesef pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapamadık. Bu projenin iki tarafı var, biri yetenek taraması, diğeri de spora yönlendirme. Yani yetenek açısından çok yüksek değerleri olmayan çocuklarımızı da bir kenara bırakmak değil. Onları ilgili oldukları alanda takip etme, yani diyoruz ya sporu tabana yayalım, onlar da spora mutlaka temas etsinler diye. Bu çerçevede 1 milyon 300 bin çocuktan 100 bini şu an takibimizde, bunun içerisinde çok farklı rakamlar var aslında” diye konuştu.  

Bakmadan Geçme