Kepenkler açılmadan elektriğe katbekat zam!

CHP'li Şeker: Bu süreçte esnaf perişan oldu ve kapalı olan kafeler, restoranlar, lokantalar açılmaya başlandı dünden itibaren. Bunlar açılırken bu arada elektriğe katbekat zam geldi

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, esnafın pandemi döneminde yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, "Bu süreçte esnaf perişan oldu ve kapalı olan kafeler, restoranlar, lokantalar açılmaya başlandı dünden itibaren. Bunlar açılırken bu arada elektriğe katbekat zam geldi, daha dün doğal gaza zam geldi ve bu işletmeler kiralarını maalesef ödeyemediler" dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Şeker şunlar kaydetti:

"Kiralarını ödeyemedikleri gibi “İşten çıkarma yasağı var, destek oluyoruz.” diye bir kısmına destek olundu, şimdi açılırken bu işletmeler kapanma durumuna geçecekler, fiilî bir iflas vardı buralarda. Onlar kapandıklarında 30-40 liraydı ayçiçeği yağının kilosu, şimdi bir patates kızartması yapmaya kalksa 80-90 liraya o yağı almak durumunda. Birikmiş kiralarını, birikmiş vergi borçlarını ödemek durumunda; elinde bunları ödeyeceği ne bir para var ne bir şey var.

Bir yandan da işsizlik gırla giderken sanayi sektöründe 91 bin kişi, tarım sektöründe 361 bin kişi, hizmet sektöründe 750 bin kişi işinden oldu. Bu süreçte açılırken kapananlarla birlikte çok daha büyük kapanmalar, çok daha büyük işsizlik olacak; bunu önlemek devletin, Hükûmetin görevidir, bunu seyredemez. Bugün Japonya 700 milyar dolar yardım yaparken, Amerika 1,9 trilyon dolar yardım yapıyorken bizlerin “Esnaf, vatandaş; ne hâlin varsa gör, kapanırsan kapan.” deme lüksümüz yok."

Bakmadan Geçme