'Pandemide esnafımıza sahip çıktık'

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Orhan Yegin, pandemi döneminde esnaflar için sağlanan imkanlara dikkati çekti. 

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Orhan Yegin, pandemi döneminde esnaflar için sağlanan imkanlara dikkati çekti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 850 bin esnafa vergi müjdesi verdiği Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin açıklaması öncesinde TBMM Genel Kurula hitap eden Yegin şöyle konuştu:

"Vergi, prim, para cezası gibi kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını sağladık. Küçük esnafımızın tamamına ve kısıtlamalar nedeniyle gelir kaybına uğrayan esnaflarımıza da hibe şeklinde destekler vermeye başladık. Basit usule tabi tüm esnaf ve sanatkarlarımızı doğrudan destek ödemesi kapsamına aldık. Esnafımıza büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde 500 lira kira desteği ödemesi yaptık. Esnaflarımızdan 2019 cirosu 3 milyon liranın altında olan işletmelere belli koşullar sağlanırsa 2 bin TL’den az olmamak üzere 40 bin TL’ye kadar alabilecekleri destek alanı oluşturduk. Bu kadar büyük ve hayatın her alanını olumsuz etkileyen bir salgına rağmen, hamdolsun, ekonominin üretim, tüketim, yatırım harcamaları ve ihracat tarafı iyi gösteriyor. Yaklaşık, teşvik tarihimizin rekorunu kırarak, 2020’de 10.505 adet yatırım teşvik belgesi düzenledik. Tüm sıkıntılara rağmen 2020 yılını 170 milyar dolarlık bir ihracatla kapatarak programın hedefini aştık ve mali disiplinin korunmasına gösterdiğimiz özenle gelişmekte olan ülkelerin ortalama yüzde 11’lere varan bütçe açığı verdiği bir dönemde 2020 yılı bütçe açığını yüzde 3,6 civarında tuttuk ve geçtiğimiz yıl verdiğimiz 22 milyar liralık destekle tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladık ve bir önceki yıla göre 7 milyon ton artışla 124 milyon tonun üzerine çıkarak cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık.

Kıymetli milletvekilleri, “Bunları yaptık.” diyoruz ama bunlar yetiyor mu? Salgından dolayı vatandaşımızın karşılaştığı problemleri, iş yeri kapanan insanların, işinden olma riskiyle, tehdidiyle karşı karşıya kalan insanlarımızın sorunlarını tam ve mükemmel bir şekilde çözüyor muyuz? Elbette hayır. Bunu hangimiz iddia edebiliriz? Bunu söylemek toplumun sorunlarına, toplumun sıkıntılarına, evet, kayıtsız kalmaktır ve biz bunu böyle söylemiyoruz. Hep beraber elimizden gelen desteği vereceğiz, eleştireceğiz elbette ama yıkmak için değil, yol göstermek, omuz vermek için eleştireceğiz.

Hep beraber el ele verip milletimizin, ülkemizin bu sıkıntıları aşmasının azami gayretini ortaya koyacağız inşallah."

Bakmadan Geçme