Peynir Satışında Yeni dönem

Yeni düzenlemeye göre eritme peynirleri, geleneksel ve yöresel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilerek piyasaya arz edilemeyecek. Eritme peynirlerinin etiketlerinde ise gıdanın adı, en az 3 mm punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş alanında belirtilecek. Olgunlaşma sınıfının etikette belirtilmesinin zorunlu olmadığı peynir çeşitlerinde, olgunlaşma sınıfı yazılmayacak. Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı en fazla yüzde 6 olarak uygulanacak ve çeşni maddesinden gelen beta-sitosterol oranı ise yüzde 2'yi geçemeyecek.

Market Raflarında Yeni Düzenlemeler

Yeni tebliğ taslağı, peynirlerin market raflarında kullanılan ibarelerine de düzenleme getiriyor. Bu düzenleme ile eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılan ifadeler tarihe karışıyor. Bakanlık ve sektör temsilcileri, firmaları ziyaret ederek görüş alıyor ve bu tebliğin gıda güvenliğini sağlayacağı ve haksız rekabeti önleyeceğini belirtiyor.

Taklit ve Tağşişi Önleme Hedefi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni peynir tebliği taslağı, taklit ve tağşişi engellemeyi amaçlıyor. Bu yeni düzenlemeyle birlikte eritme peynirlerinde kullanılan "tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri" gibi ibareler artık kullanılmayacak. "Eritme peynir" ifadesi, tek başına ürün adı olarak algılanamayacak şekilde düzenlenecek.

Hayvan Türlerinin Görsellerine Yasak

Farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda, etiketlerde sütün elde edildiği hayvan adlarının ürün adının yanında belirtilmesi gerekecek. Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda, kullanılan sütün elde edildiği türlerin adlarının, ürün adının yanında "koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir" gibi ifadelerle belirtilecek.. Ayrıca, bu ürünlerin etiketlerinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmeyecek.

Bakmadan Geçme