Şu 17 maddeyi yapın esnafın sorunu çözülür dedim gene olmadı

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kırıkkale Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kanaat Önderleri Toplantısı'nın açılışında konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşmasında esnafın sorunlarına ve çözüm yollarına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kırıkkale Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kanaat Önderleri Toplantısı'nın açılışında konuştu.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında esnafın sorunlarına ve çözüm yollarına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

İşte konuşmanın o bölümleri:

“Değerli arkadaşlarım, kahveci esnafından tutun bütün esnafın sorunlarını biliyorum. Esnaflarla ilgili de bakın gene hiç suçlama yapmadım, 17 madde halinde açıklama yaptım, esnafın sorunları şu 17 maddeyi yapın sorunu çözülür dedim. Gene olmadı. Çözmek istemiyorlar. Para yok diyorlar. Para var efendim, niye para yok, para var. Bütün mesele siyasi tercihte, parayı kim için kullanacaksın. Kamyoncu esnafını alın dünyanın en pahalı yolundan gidiyor, gitmezse ceza yazılıyor. Kamyoncu esnafı zorla o yoldan gidecek, dünyanın faizini ödeyecek, dünyanın dolar üzerinden, avro üzerinden tarifesini ödeyecek. Niçin arkadaşlar en pahalı yol bizde? Bu sorunları biliyoruz.

            Başka bir konu, iş kanunu, kıdem tazminatı gibi karşılaştığınız sorunlardan söz ediyorsunuz. Ben Ana Muhalefet Partisinin Genel Başkanıyım, ama iktidarın yaptığını yaptım. Ne yaptın diyeceksiniz. Türk-İş’in Sayın Genel Başkanını, Hak-İş’in Sayın Genel Başkanını ve DİSK’in Sayın Genel Başkanını ben topladım bir akşam yemeğinde. Bir araya gelin dedim, bu kıdem tazminatı sorununu çözün dedim, biz de sizin parlamentoda sözcünüz olalım dedim. Bu haliyle bu bir sorun olarak Türkiye’nin gündeminde duruyor. Niye iktidar düşünmüyor, neden bunları davet edip ya arkadaşlar şöyle sorunlarımız var bunu beraber çözelim niye demiyor? Hani diyorlar ya CHP hep eleştirir hiç öneri getirmez; getiriyorum, söylüyorum, nasıl çözüleceğini de söylüyorum. Ama iktidar olduktan sonra her şeyi ben bilirim, benim dışımda kimse düşünemez, en doğru kararlar benim düşündüğümdür derseniz başarılı olamazsınız, dünyanın neresinde olursanız olun. O zaman biz kendi atalarımızın geleneğini reddediyoruz demektir. Ne demektir o? Akıl akıldan üstündür kuralını reddediyoruz demektir. Akıl akıldan üstündür, benim görmediğimi bir başkası görür, benim anlamadığımı bir başkası anlar. Ben esnaflık yapmadım; peki esnaf sorun yaşıyor, o sorunu kimden dinleyeceğiz? Herhalde esnaftan dinleyeceğiz. Esnaf başkanı gelecek diyecek ki, esnaflar ve sanatkarlar başkanı diyecek ki, bizim şu şu şu sorunlarımız var. Ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, muhtarlar, işçiler, sendikalar şu sorunumuz var diyecekler. Sorunu yaşayandan sorunu dinleyeceksin ki sağlıklı çözüm üretesin. Ankara’da oturuyorum, sorunu da ben tespit ediyorum, çözümü de ben tespit ediyorum. Sorunu yaşayan? Hiç dinlemiyorum onu. Olur mu? Olmaz. Sorun çözülür mü? Sorun çözülmez. Memleket sağlıklı yönetilir mi? Sağlıklı yönetilmez.
 

Bir şey daha ifade edeyim. Paradan para kazanan bir sistemi istemiyoruz. Doğru; elinde viski bardağı, faize bakıyor faiz yüksekse gönderiyor parayı faizini alıyor. Grev var mı, yok; toplu sözleşme var mı, yok; istihdam var mı, yok; iş kazası oldu mu, hiçbir şey yok. Parayı gönderiyor, elin oğlu eksi faizle borç para alırken biz dünyanın en yüksek faiziyle para transferi yapıyoruz. Dışarıya yapıyoruz bu parayı. Kim ödüyor bu parayı? Hepimiz ödüyoruz, 83 milyon hepimiz ödüyoruz. O zaman bizim oturup düşünmemiz ve yeni bir strateji üretmemiz lazım. Yeni bir stratejiye ihtiyacımız var, bizim bunu yapmamız lazım. O stratejiye de biraz sonra geleceğim, hangi stratejinin izlenmesi gerektiği konusuna. Gerilim evet istemiyoruz, oturalım bir sorun nasıl çözülür konuşalım. Sadece ben değil, bakın Ekonomik Sosyal Konsey var değil mi, rahmetli Ecevit bir kararnameyle kurdu, Allah rahmet eylesin. Sonra kanunu çıktı, sonra dediler ki, bu bir anayasal kurum olsun, anayasal kurum oldu. En son ne zaman toplandı Ekonomik Sosyal Konsey? 5 Şubat 2009. Hangi yıldayız? 2021. Niye toplanmıyor? Orada işçi var, işveren var, sanayici var, esnaf var, çiftçi var, masanın bir tarafına oturacaklar, bunlar sorunu yaşayanlar; masanın öbür tarafına da sorunu çözecek olanlar yani bakanlar oturacak, kardeşim anlat derdini diyecek, anlatacak. Çözümü de anlatacak, oturup düşünecekler. Toplanmıyor. Niye toplanmıyor? Ben toplanmasını istiyorum, benim dışımda kimse istemiyor, niye istemiyorsunuz, istemeniz lazım. Arkadaş benim derdimi çözeceksen önce gel beni bir dinle, ben hangi derdi yaşıyorum beni bir dinle, ondan sonra sorunu çöz. Ben seni dinlemem ama ben kafama göre çözüm üretirim. Üretemiyorsun, mümkün değil üretemezsin.”

Bakmadan Geçme