Ucuz Kredi Bu Hafta Çıkıyor
Ekonomi Reform Paketi'nde yer alan ilave istihdam desteği ile mikro ve küçük ölçekli işletmelerde 5 ilave istihdam için 500 bin liraya kadar kredi desteği sağlanacak.
Mikro ve küçük ölçekli işletmelere ilave istihdam sağlamaları durumunda ucuz kredi sağlanmasına yönelik düzenlemenin yer aldığı torba teklif bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.
Çekte ibraz yasağının kaldırılması ile 18 yaş altının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilmesini öngören torba teklifte istihdamın desteklenmesine yönelik yeni bir adım atılıyor.
Bu hafta hızla kanunlaştırılması hedeflenen teklifte yer alan maddeye göre; ilave istihdam sağlayan ile mart ayında ücretsiz izne çıkardığı işçisini normal çalışmaya geçiren işletmelere kredi desteği verilecek.
Mikro ve küçük ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek için ilave olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022 tarihine kadar kullandıkları kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşürebilecek. Bu destek çerçevesinde kredi garanti kurumlarınca kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülen tutar fondan karşılanacak.
Pandemi ile birlikte küresel çapta başlayan genişleyici para politikaları Türkiye’de de karşılık bulmuş ve düşük faiz politikası bankaların kredi büyümesi ile kârlarında rekor seviyelere ulaşılmasını sağlamıştı.
Kamu mevduat bankaları bu süreçte ön plana çıkmış ve özellikle tek haneli faizlerle yapılan konut kredisi fonlaması kamu mevduat bankalarının 2020 ilk çeyreğini 4 milyar 421 milyon lira net dönem kârı ile tamamlamalarını sağlamıştı. Bu 2019 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 111 yani iki katından fazla büyümeye işaret ediyordu.
2021 yılının ilk çeyreğinde tablo değişti. Kasımdan itibaren geçilen sıkı para politikası mevduat ve kredi faizlerinde artış getirdi ve bu en çok kamu bankalarının kârını etkiledi. Yılın ilk çeyreğinde kamu mevduat bankalarının net dönem kârı 1 milyar 601 milyon liraya indi. Geçen yıla göre yüzde 63,7 düşüş yaşandı.
Üç kamu mevduat bankası arasında kârında en fazla kayıp yaşayan ise yüzde 92,8 ile Halkbank oldu.
Ziraat Bankası’nın net dönem kârı yüzde 48,6 düşüşle 962 milyon liraya, Vakıfbank’ın net dönem kârı yüzde 56,3 düşüşle 750 milyon liraya, Halkbank’ın net kârı da yüzde 92,8 düşüşle 59 milyon liraya indi.