Vatandaşın gözü raflarda

Döviz kurlarındaki sert düşüş ve Türk Lirası'nın yüzde 40'a yakın değer kazanması sonrası şimdi gözler market raflarında. Vatandaş, döviz hareketliliğinde roket hızıyla zam yapan fırsatçıların fiyatlarını güncellemesini bekliyor.

Tüketici dernekleri ve meslek örgütlerinden yükselen “fiyatları düşürün” çağrısına vatandaşlar da katıldı. Gıdadan dayanıklı tüketime, giyimden çeşitli hizmetlere şişirilen fiyatlara halktan revizyon baskısı giderek artıyor. Türk lirasının değer kazanmasıyla birlikte vatandaş fiyatların ucuzlamasını bekliyor.

FİYATLARI DÜŞÜRME ZAMANI

Vatandaşlardan Ferit Yıldırım etiketlerin güncellenmesini istiyor. Dövizdeki sert düşüşün fiyatlara da yansımasını beklediğini kaydeden Yıldırım, “Dışarıdan müdahaleler var, ülke olarak bu yüzden zorlandık. Ama şimdi döviz bahanesiyle fiyatları yükseltmişlerdi, şimdi fiyatları düşürme zamanı” şeklindi konuştu.

Caner Şahin ise akaryakıt fiyatlarına planlanan son zammın iptal edilmesini örnek göstererek, “Bu umut verici bir gelişme. ‘Yetmez ama evet’ diye bir tabir vardır. Şu an olan bu. Raf etiketlerinin yarı yarıya düşmesini bekliyoruz” dedi.

DAHA SIK DENETİM

Tülay Kızılkaya da market raflarındaki denetimlerin arttırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Döviz düştü, dolar bahanesiyle marketler fiyatları nasıl arttırdılarsa o şekilde indirmeleri gerekiyor. Hangi ürün hangi markette daha ucuz diye gezmek istemiyoruz. Marketlerde şişirilen fiyatları daha sıkı kontrol edilerek, keyfi fiyat artışlarına ceza verilsin. Bu sayede fiyatları artan ürünlerde indirilmiş olur” ifadelerini kullandı.

Eti Bakır, Eti Maden, İGSAŞ, Armis Halı ve De Facto gibi şirketler indirime gitti.

PORSİYONLARA DA KONTROL

Fiyat artışlarının yanında restoranların porsiyon küçülttüğüne dikkat çeken Ali Kemal Öztürk ise “Sadece marketlerde fiyat artmadı gramajlar düştü, lokantalarda porsiyonlar hafifledi. Dolar düştü, Türk lirası dövizin karşısında değer kazandı, marketlerde fiyatlar düşsün diyoruz ama düzenlemeler ve denetimler içeriklere de gelmeli” dedi. Ulaşım sektörü de akaryakıt fiyatlarını takipte. Dolmuş şoförü Atilla Polat, “Dolar düştü ve bu durum biran önce akaryakıta ve yedek parça fiyatlarına yansımasını bekliyoruz” diye konuştu.

YAZLIK GİYİM DAHA UYGUN OLACAK

Giyim sektöründe uzun vadede fiyatların düşmesini beklediğini vurgulayan giyim dükkanı işletmecisi Gökhan Bozdağ ise “Döviz kurları yüksekken kış sezonu ürünler ile depoları doldurduk ve mecburi olarak fiyat etiketlerine yansıdı. Uzun vadede ise mesela yazlık ürünlerin kışlık ürünlere göre daha uygun fiyatlarla toptancılardan almayı bekliyoruz” dedi.

NE OLACAK BU ETİKETLER!

Gıda tedarikçileri, toptancılar ve zincir marketler kur artışlarını bahane ederek bazı ürünlerin fiyatlarından yıllık enflasyon oranlarının kat ve kat üzerinde zamlara imza atmıştı. Döviz kurundaki her hareketlilik kısa bir sürede fiyatlara yansıtılmıştı.

Ancak aynı hız döviz kurlarındaki şok düşüşlere rağmen fiyatlara yansımadı. Türk lirasının yüzde 40’a yakın değer kazanmasına rağmen etiketlerde hala fahiş fiyatlar yerini koruyor.

Bakmadan Geçme