Yasin Çiftçi Şanlurfa'ya Turist Gelmez Oldu

Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler…Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? 6 Şubat'ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda ? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Şanlıurfa'da yüzyılın afetini yaşayan esnaf, 'Afetin Esnafları' yazı dizisine konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Yasin Çiftçi Şanlurfa'ya Turist Gelmez Oldu

Şanlıurfa afetzedelerinden kafe sahibi Yasin Çiftçi ile birlikteyiz. Esnafhabertv.com'un sorularını yanıtlayan Yasin Çiftçi de devlet yardımının yetersizliğinden şikayetçi...

Esnafhabertv.com: Sizi tanıyabilir miyiz?

Yasin Çiftçi:  Yasin Çiftçi ben. 1995 doğumluyum Şanlıurfa. Restoran cafe işletmecisiyim. 28 yaşındayım yıllardır bu işin içerisindeyiz zaten gerek babadan gerek dededen bu işin içerisinde büyüdük zaten onun haricinde burayı 20-25 yıl işletiyoruz zaten ilk sahipleriyiz. Burayı işletmeden önce Çift Mağara genelde tinercilerin onun haricinde kimsenin uğramadığı, insanların buradan mahalleden eve
çıkarken baya bir korktuğu bir yerdi. Biz sonradan keşfettik burayı, turizme kazandırmaya çalıştık bazı ödüller aldık tabi.

Esnafhabertv.com: Şimdi ahilik geleneği bu afet durumunda nasıl bir rol oynuyor?

Yasin Çiftçi: Şahsımız olarak mı yoksa işletme olarak mı?

Esnafhabertv.com: Esnaflar genel olarak hem de bu gelenek nasıl sürdürüldü, deprem anında ve sel felaketinde..

Yasin Çiftçi: Deprem anında hepimiz çok korktuk haliyle ilk defa yaşadığımız bir şeydi. Sabahı herkes dışardaydı hava çok soğuktu. Zaten ertesi günü bir evvelsi günü kar yağmıştı insanlar panikle dışarıya çıkınca hâli hazırda bizim iki tane işletmemiz var, ikisinin de kapılarını insanlara açtık.

Çorba vermeye başladık insanlar burada sonuçta mağara burası yazın serin kışın sıcak oluyor insanları biz burada ağırladık insanlar depremden korkusunu biraz daha yenene kadar en azından burada misafir edebilme şansımız oldu.

Hepimiz çok endişeliydik zaten yani sonuçta doğuda Urfa olarak konuşuyoruz. İlk defa yaşadığımız bir şeydi daha öncekiler oluyordu ama bu kadar büyük değildi hâliyle biz işletme olarak Çift Mağara ailesi olarak bu şekilde kendimizce gerek insanlara yemek yaptırıp dağıtarak gerek burada ağırlayarak bir şekilde insanların endişesini gidermeye o anki psikolojisini birazcık daha olsun düzeltmeye çalıştık.

Esnafhabertv.com: Peki o afetler sonrası yaşadığınız finans, üretim, istihdam sorunları nelerdi?

Yasin Çiftçi: En önemlisi yani ciddi anlamda bu şehirde insanlar korkup kaçmaya başladı haliyle turizm çok etkilendi. Biliyorsunuz İslam turizm kenti ilan edildi, Şanlıurfa 2023 yılında haliyle bu deprem, sel bu gibi doğal afetleri yaşayınca biz finansal olarak baya bir sıkıntıya girdik. Kendimiz gerek belediyelerin gerek üst kurumların yardımlarıyla bir şekilde ayakta durmaya çalıştık.

Esnafhabertv.com: Bu yardımlar nelerdi?

Yasin Çiftçi: Takıldım.

Esnafhabertv.com: Bu yaşadığınız deprem ve sel felaketinde sizi şok etkileyen iz bırakan bir anı var mı?

Yasin Çiftçi: Yani Şanlıurfa’da Hatay'da Adıyaman’da büyük bir yıkıntı oldu ama bizim bu Urfa olarak da yakınlarını kaybeden insanlar oldu. Yakın arkadaşlarımdan birini de kaybettim şahsen yani dışarıda insanların çadırlarda ya da parklarda benim bir yakınım var mesela ailesiyle arabası yok. Haliyle maddi durumu çok yeterli değil parkta battaniyelere sığınmış 2 çocuk eşi ve kendisi olmak üzere ısınmaya çalışıyorlardı, ateş yakıp o geceyi hiç unutamıyorum.

Ben onları gece dışarı da gördüm, arabamıza aldık hava çok soğuktu çocuklarını ısıtma çabası çok ayrıydı bir babanın zaten bir baba için çok zordu insan içinde zordur yani o ebeveynler için çok zor bir durum.

Esnafhabertv.com: Peki esnaf ve sanatkarlar olarak bu sorunların çözümü için ne yapılmasını talep ediyorsunuz, yetkililere bir şey söyleyecek olsaydınız bu neler olurdu?

Yasin Çiftçi: Yani bence en önemli şey İslam kentleri 57 İslam kenti bir araya geldi turizm bakanları. İslam kenti turizmi olarak 2023 yılı Şanlıurfa seçildi. Biz bunu istiyoruz ki kendi memleketimizde Billboardlarda görelim gerek sosyal medyada, diğer platformlarda aynı şekilde bunun bir yayılmasını istiyoruz öncelikle çünkü kendi halkımız bile İslam kenti merkezi olduğumuzu bilmiyor bu çok önemli bir şey.
İnsanların özellikle deprem ve selden sonra bu tarafa deprem bölgesine daha az talepte bulunduğunu fark ediyoruz. Geçmiş yıllardaki işlerimiz şu andaki işlerimiz ile kıyasladığımızda yani pandeminin de etkisi olmuştur illaki ama şu anda deprem bölgesi kötü bir sel yaşandığı için bunun ekonomik olarak biz işyeri sahipleri olarak etkisini çok görüyoruz maalesef ki. Bunlar için yetkililerden daha fazla maddi ve manevi anlamda bizleri desteklemelerini istiyoruz. Şanlıurfa’yı desteklemelerini
istiyoruz. Şanlıurfa’yı ön plana çıkarmalarını istiyoruz. Özellikle Balıklı göl bu civarları canlandırmalarını istiyoruz.

 

Bu röportaj   Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat’ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır. 

Bakmadan Geçme