Oğuz Güler

Ekonomimizi Nasıl Düzeltebiliriz?

Oğuz Güler

Kendi doğal hamlelerimiz ile düzelir. Ama haçlılar buna fırsat vermemek için ellerinden geleni yapacaklar. Yüksek faiz, düşük kur bu ülkeye kötülüktür Değerli esnafhabertv.com okurları ve bizi takip edenler biliyorsunuz hükümet 22 yıldır iş başında. Ekonomi bir türlü “gezi” den sonra rayına oturmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız bakanları cevval ve sorunları aşar düşüncesi ile görevlendiriyor ama bakanlar YETKİN çıkmayınca tüm dengeler bozuluyor.Tüm yük sırtına biniyor ve sonucunda yük bir kişiye kalınca elbette yeterli sonuç çıkmıyor.

Ben Sn. Şimşek’in bakanlığı bırakmaktan yana olduğunu duydum ama seçim yüzünden sırası değil. Bakana bazı yazılardan haber verilmediği için o da çözümlerden habersizdir ama buyur ederse TUDEM’i anlatırım. MB başkanı Gaye Hanım kira vs konularında gereksiz açıklamalar yapması ilginç. Gaye hanımında işin altında kalacağını mı düşünüyor? Gaye hanım beni çağır başarın artsın.

Beyler bizim şu an Merkez Bankamızda altın varlıklarımız dışında ocak ayı itibarı ile 91 milyar 970 milyon $ dövizimiz var. Bunun bir kısmının Munzam karşılığı olduğunu unutmayalım. 47 milyar 638 milyon $’da Altın olarak paramız var. Bir yıl içinde acil 60-70 milyar $ bulmazsak EKONOMİYİ düzeltecek kimse KESİN yok. Yani şu an mevcut yaklaşık 92 milyar dolarımıza 60 milyar $ katmazsak ekonomimiz ASLA düzelmez. Singapurlu büyük bir yatırım kuruluşunun Dubai’deki temsilcisi Siri Lanka ve Türkiye kendilerine has bir çıkış yolu bulamazlarsa 2025’de İFLAS edebileceğini aktarınca dondum kaldım. Beyler tek çare TUDEM’i hayata koymalıyız.

Aslında sadece 70 milyar $ döviz ilavesi ile de ekonomiyi tam düzeltemeyiz. Her yıl özellikle turizm gelirlerine ilave 25 milyar $ katkı sunacak bir girdi olmalı. İhracat dışında iç piyasaya direkt döviz girmeli bu da Turizm ile olduğu için bu olguyu hatırlattım.   

Şimdi kısa bir örnek ile bu işin niye düzelemeyeceğini sizlere sunayım. Devlet şu an dedi ki faizleri bizde yükselttik döviz getir burada faiz, borsa veya bono’da oyna tekrar döviz al çık ile bu ekonomi düzelmez. Adam 1 milyar $ getirdi ve karşılığında 30 milyar TL’si oldu. Bu 30 milyar hiçbir şey yapmasa da sadece faizde tutunca para 1 yıl sonra bankasına göre yaklaşık ort. 44 milyar $ oluyor. Şimdi işin püf noktasına gelelim. Dolar yıl başında 30 TL olup yıl sonu 39 TL’de kalacak denirse çok ciddi döviz gelir ülkemize. Ama bu yatırıma üretime girmeyen sıcak para olunca 30 milyar TL 39 milyar TL olacakken elinde 44 milyar TL’si olunca 5 milyar TL kar yapmakta buda %12,8 döviz bazında kar yaparak çıkması demek. Bu avantajı sunan başka ülke yok ve bu kazancın yarısını bile kazanacağı garantili bir ülke yok. Oysa biz geçen yıl %9,3 dövize faiz vererek ihtiyacımızı giderdik. Bu 9,3 bile sıcak para kadar zararlı değil ama o da zararlı. Bu dövizi %5 ile kendi insanlarımızdan bulabileceğimizi 29 aralıkta yazmıştım.

Gelelim kendi doğal hamlemizle neler yapabileceğimize. Turizme Dayalı Ekonomi Modeli- TUDEM ile biz 90-100 milyar dolar kaynağı 1 yıl içinde bulabileceğimizi 23 aralık yazımdan okuyabilirsiniz. TUDEM ile 6-10 yıl çok düşük faiz ve geri verilen ana para ile bedelsiz gelip gidip kalınacak, 24 yıl değişen yer ve değişen mevsimle büyük para bulup ayrıca her yıl 25-30 milyar $ ilave turizm geliri ile ülkemiz onun bunun çocuklarından kurtulur. Döviz sıkıntımız azalırsa döviz kaynaklı petrol ve etiket olumsuzlukları minimuma iner ve kredi değerlendirme kuruluşları ve swap piyasanın hainliklerinin azaldığı görülecektir

yÜKSEK FAİZ DÜŞÜK KUR BU ÜTLKEYE KÖTÜLÜKTÜR.. Çözüm dünyada ilk olan TUDEM’e el atmaktır.

          

Yazarın Diğer Yazıları