Oğuz Güler

Emekli İkramiyesi Neden 3 Bin TL'de kaldı?

Oğuz Güler

Evet sevgili Esnafhabertv.com okurları seçim yüzünden iyileştirme bahanesi ile emekliyi çalışan, çalışmayan diye ayırıp çalışmayanlara 5.000 TL veren hükümet çok büyük bir hata yaptığını anladı. Emekliler arasında bu konu dönüşü zor bir kırılma yaptı ki 4-5 ay sonra yapılan hatadan dönüldü. Alamayanlara da 5.000 TL vererek gönül alındı ama bence düşünülen olmadı.

Yüzde 80 emekli maaşı 7.500 TL’ydi. Ocak’ta 10.400TL alan emekliler şubat ayı 11.350 TL maaş aldılar. Kırsalda oturan emekliler için bu geçinilebilecek bir maaş denebilir ama büyük şehirlerde oturanlar için yetersiz. İpin ucu kaçtığı için daha fazla verilmedi. Bayram ikramiyesi 5 bin falan diyenler bütçe gerçeğini göremiyorlardı. Ekonomide ki delik yüzünden 3 bin TL’de kalındı.

Daha önce yazdım mı bilmem ama Sirilanka, Arjantin ve Türkiye’de ekonomide ölüm çanları 2-3 yıl geçmeden çalacak deniyor. EYT’lilere el kol hareketi yapılırken birden talepleri seçim kazanmak için hak etmedikleri HAK verildi. Bu torpil yanlıştı ama seçim kazanmak için doğruydu. Avrupa’da 4 çalışana 1 emekli varken bizde 1.9 çalışana 1 emekli vardı. Biz bu rakamı 1.6’ya indirdik işte bu yüzden bütçede tehlike arttı.5 yıl kamburumuzun çıkması kader değil, beceremiyorlar. İşi bana bıraksalar TUDEM ile zorlukları aşarız. Bu kamburu TUDEM düzeltir. Sayın Cumhurbaşkanı yetkin bakan ve iyi bürokrat seçmede işi etrafına bıraktıkça giderek sıkıntı artıyor.

Önce ki yazılarımı okursanız ekonomimiz Kemal Derviş ve Babacan politikaları ile gittiği sürece burnumuz pislikten kurtulmayacak. Açın ulusal yayın olan Anayurt gazetesinin sayfa arşivlerinden okuyun 14 yıl Ekonomi köşe yazarlığı yaptığım Anayurt gazetesinde kripto denen Babacan’a ekonomimizi kötüye götürüyorsun diyerek çok kez yazdığımı görürüsünüz.

Sitemizde ekonomiye çare, çözüm konulu yazılarımda Turizme Dayalı Ekonomi Modeli-TUDEM, içerideki insanımıza dövizle borçlanmalıyız ve fiyat artışlarını durdurmak için 4 ay geçerli olması gereken tüm ürünlerin ambalajına yazılacak fiyat ile barkot uygulamasını Ticaret bakanı acil devreye girdirerek etiketleri marketlerin insafına bırakmamalıyız. Bu çözümler acil başlatılmalı. Bir genelge ile ürün fabrikada, ürünün üretildiği yerde ambalajına 4 ay geçerli satış fiyatı yazılmadıkça hayat pahalılığını durduramayız.

Sonuç olarak bu seçimde alakasız yerlerde alakasız sonuçlar olacak. Bu sonucu 16 milyon şehirlerde ki emeklinin 12 milyonu belirleyecek. 12 milyon emekli ve eşi 24 milyon oyun ne sonuç çıkaracağını az buçuk görebiliyorum. Dostlar ufku herkes görüyor ama ufkun ötesini görebilmek kendine EL verilenlere mahsus olduğunu bilin. 14 Mayıs seçim sonuçlarını TAM bilen biri olarak el aldığım rahmetli annemin nuruna şükürler olsun…

Doların 18 liradan 11 liraya düşürülme yöntemini çok üst düzey makamlara ben ilettim. Ama paralelinde TUDEM acele gündeme alınmadıkça dövizin düştüğü yerden daha hızlı yükseleceğini söyledim. Bunu Tivitlerimde görürsünüz. Bu çerçevede Ekonomide Tarım ve Ticaret bakanlarının yetersizliğini görmek gerek. Devlet tecrübesi tarımda hikâye. Sahayı piyasa gözü ile bilen, sahada oynayan, çözüm üreten ve mesleki yeterliliğini sinerjiye dönüştürecek biri lazım Tarım bakanlığına. Ticaret bakanı da pratik zekalı ve çözüm odaklı olmalı ki ülkemiz 1 nisanda acı şerbet ile tanışmasın. Olmayan parayı kredi kartı ile harcatmak bizi batıracak. Bankalara kart ile kullanılan paranın taksit yaptırma işinin önüne MB geçmeli. Özel bankalar ticari ve ferdi kredi faizlerine göre MB’dan fonlanırken madem özel bankalar yüksek faiz ile para satıyorsa MB’sından kısıtlamaya tabi olmalı ki faiz lobisine haddini bildirmeli. İşte bayramda 5 bin TL yerine 3 bin verilmesi ekonomide ki iş bilmez patlıcanların deliklerinden kaynaklanıyor.    

 

 

Yazarın Diğer Yazıları