Oğuz Güler

Tarım Bakanı Yumaklı'ya Tarihi Hatırlatma !

Oğuz Güler

Tarım Bakanlığı süt ve yem konusunda çıkış arıyor ama BOŞ!  Keşke Arçelik olsa...

 

Tarım Bakanlığı 19-21 Ocak arası Antalya'da Kremlin Place otelde "Süt üretiminde sürdürülebilirliğin yolları, süt piyasa istikrarı, iklim değişikliği ve yem maliyeti" konularını içeren bir çalıştay yapacakmış.

Oysa 3 Ağustos günü beni arayan bakan sayın Yumaklı’ya “çok ucuz bu 2 yemi ülkeye kazandıralım ve sonucunda küresel ısınma konusunda önce yerel sonra uluslararası çalıştay yapalım “  önerisini getirmiştim. Bu ısrarım da ucuz yemi vurgulasam da "çalıştaylar bakanlığın görevi değil dediğini yapamayız" cevabını almıştım.

Bana böyle diyen sayın bakana “bu ne iş demiyorum! “. Çünkü ben ‘bakanlık çok çalıştay yaptı ve sizi bürokratlarınız yanıltıyor veya bazı konuları sizden gizliyorlar ‘ desem de demek ki bakanlık çalıştay yapabiliyormuş ! Kim haklı çıktı diyemiyorum. Hatta bakanlığın en üst düzeyleri geçmişte "seni çalıştaylar için not aldık zat-ialinizi çalıştaylara çağıracağız" dediği halde bu çalıştayda ucuz yemi ülkeye kazandıran biri olarak konuşmacı olarak çağırmamaları yem sanayicilerinin gücünü göstermek konusunda yetiyor artıyor bile.

Değerli okurlarım;

Yörelere göre az çok değişmekle birlikte hiçbir kalori değeri olmayan samanın şu günlerde tonu 2.500 TL. Çok tüketilen ve ana yem olan Mısır silajının tonu 2.500 TL, Yoncanın tonu 6.000 ve sanayi yemi olan torba yemin tonu 9.000 TL rakamlarını bilmenizde fayda var.

Bu çerçeveden sonra bizim esnafhabertv.com olarak önerdiğimiz “1.000 metrekarede 7 katlı rafta 1 yılda üretilen köylü usulü 4 bin ton taze yem veya sanayi usulü 1.000 metre kerede en az 6 bin ton yem üretimi ile 1 ton maliyeti 1.000 TL olan bu yemi ferdi veya grup olarak üreterek ucuz yem imkanı olduğunu” bakanlık biliyor. Bu yemi “yem sanayicilerinin baskısı yüzünden yaygınlaştırılması istenmiyor” denmesi çok üzücü… 2 ton su ile 1 ton yem üretilen RAYRY niye bakanlıkça tanıtılmıyor? Bu sulu mucizeleri saymakla bitmeyen yem yani rafta yeşil yem-RAYEY kısaltma adıyla yazılarımda okuyacaksınız Bu tabiri Türk tarımına kazandırdığımı biliniz.

 

Yine bu yeme ilaveten tonu 250 TL'ye mal olup, Osmaniye, Adana civarında tonu yığma olarak 1.250 ye satılan bu yem mısır silajına çok yakın besleme değerine sahiptir. Çok yakın demekle nişasta açısından çok düşük olsa da süt veriminin artmasına yatkın diğer yönleri ile Hindistan'ın mısır silajından vazgeçip Dev Kral Otu- DEKO olarak anılan bu yemi Asya’da çok ciddi yaygın olarak niye kullanıyorlar.

Bakanlığımız bu soruları kendine sormalı. Bakanlık birçok konuda çiftçilerimize karşılıksız destek yaparken DEKO'yu Ceylanpınar DÜÇ üreterek doğu bölgelerimizi tonu 250 TL mal olduğu halde sarma silaj yaparak tonu 750 TL'ye veya doğuda sübvanse yaparak ucuz süt için karşılıksız yollayabilir. Bırakın karşılıksız yollamayı bizde yüzde 70 bu yeme dayalı besicilik yapanlara mısır silajının üçte birinden daha az  olan 750 TL'ye göbek atarak alırlar ve süt yemi maliyetleri neredeyse yarıya düşer dememize  rağmen "ölü numarası" yapan bakanlığa bu vurdumduymazlık yakışmıyor. Bakanlığın milli olup köylü yararına olguları hayata geçirmemesi şüphe oluşturmaktadır.

 

DEKO yüzde 90 tarla boşaltmakta, yani mısır silajı 100 dekar ekeceğimize DEKO'yu 10 dekar ekmek yeterli. Çünkü DEKO Türkiye genelinde kıyı bölgelerimizde 70-100 ton ürün vermekte ve 1 kez ekilip 15 yıl ekmeden üretilebilmektedir. Bu bitki iç bölgelerimizde her yıl ekilerek 20-30 ton ürün alabiliriz. İç bölgelerimizde 4-5 ton mısır silajı alındığını düşünürsek bu mucize verimleri bölgesel bazda küçümseyemeyiz. Yüzde 90 tarla boşalttığı için kalan 90 dekara ithal ettiğimiz pamuk ekmek aptalca mı?

Bu 90 dekara minare gölgesi veya davul tozu ekersek bunları da dışarıdan almaya gerek kalmaz. Bunun yanında yüzde 70-80 su tasarruf ettiği hatta mısır silajının 1 tonu için 75-100 ton su ile yetişirken DEKO 11-15 ton su ile 1 ton ürün verbilmekte.

Gübre ihtiyacının da yüzde 70-80 daha az olması DEVRİM niteliğinde bir olaydır. Ancak DEKO'nun nişastası yüzde 1 civarı olsada bu eksiklik sorun olmayıp rasyonda başka takviyelerle kolayca bu sorun aşılır.

Ucuz yemi sayın bakana 2 saat hem anlattım hem cepten çok kez konuştuk. Hem de yazdım ve “sonradan gereğini yapacağız “dediği halde bakalım Antalya’daki çalıştayda yem sanayicilerini üzmeyi göze alarak Türk çiftçisinin mi yanında durarak mı ? Bu ucuz ve çok verimli 2 yemden bahsedecek mi?

Evet bakanlık çalıştay yapıyor ve ülkemizde dişi hayvanlar PAHALI yem yüzünden kesime giderek Ülkeyi seçim zamanı tarımda kendisine ucuz yem sıkça anlatıldığı halde çok UCUZ bu 2 yem konusunda bakan bey niye hala adım atmıyor veya adım atacağını belli etmiyor?Açıklasın lütfen…

Tam ucuz yemin konuşulacağı çalıştaya bu konuda tam yetkin olduğumu bilen bakanlık geçmişte “seni konuşmacı olarak çağıracağız” dediği konularda niye yem sanayicilerinin lobisine yenik düşüyor? Bunları dedirtmemeli. NOKTA

Yazarın Diğer Yazıları