Yunus Demirel

Esnaf Çözümü 'Devlet Baba'da Görüyor

Yunus Demirel

Esnaf ve sanatkâr, her şeyden evvela ticari hayatın, serbest piyasanın, günlük hayat döngüsünün çimentosudur, belkemiğidir.

Türkiye’de ve dünyada esnaflık ve sanatkârlar memleketlerin kalkınmasında önemli aktördür.

Serbest piyasa ekonomisinin yaşamasında büyük pay sahibidir. Memleketlerin ekonomilerinin gelişmesi ve büyümesinde, istihdamın temini ve işsizliğin giderilmesinde büyük söz sahibidir.

Bu iş ve meslek kolunun temsilcisi durumundaki meslek kuruluşları da esnaf ve sanatkarın dertleri ile ayrı ayrı dertlenmedikçe bu insanlarımıza hizmet edemezler.

***

Ülkemizde TESK’e kayıtlı esnaf sayısı tam 2 milyondur. Bu esnaflara ait 2 milyon 103 bini aşkın iş yeri bulunmaktadır. Çalışanları da hesaba katarsak Türkiye genelinde 10 milyonu aşkın bir insan topluluğundan bahsediyoruz.

TESK Başkanı sayın Pandevi Palandöken geçtiğimiz günlerde sayın Cumhurbaşkanı’nı ziyaret etti, Kovid-19 nedeni ile esnafın çektiği sıkıntılar ile ilgili bir dosya sundu. Cumhurbaşkanı da bu sıkıntıların çözülebilmesi için ilgili bakanlara talimat verdiğini açıkladı.

Ben bu görüşmeyi iki başlık altında değerlendirmek istiyorum.    

Bunlardan birincisi; işte “devrim” denilecek olay budur!

Neden devrim biliyor musunuz?

10 milyon insanın çalıştıran veya çalışan olarak hizmet verdiği memleket ekonomisine katkı sunduğu eko sistemle ilgili alınacak kararlar  aileleri de hesaba katarsak en az 30 milyon insanı doğrudan ilgilendiriyor.

Bu alanda alınacak kararlar 30 milyon insanımızı mutlu ya da mutsuz edecektir.

İşte bu denli önemli bir misyona sahip TESK’in Başkanı Bendevi Palandöken’in, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti tarihi niteliktedir.  Hakkı sokakta aramak yerine bizzat devletin reisi ile görüşülmüş, u ziyaretle son 40-50 yıldır yapılamayan bir iş başarılmıştır.

Burada Bendevi Palandöken Başkanı yürekten kutluyorum. Bu nedenle bu görüşme tarihi bir görüşmedir. Aynı zamanda bir devrimdir. Çünkü Cumhurbaşkanı bir ilk başarılmıştır. Daha önce ne yapılıyordu? Bu gibi hak aramalar meydanlarda eylem yapılarak, “Hak verilmez alınır” tutukları atılıyordu.  Ya da “Eylem yaparız” denilerek yazılı ve görsel basınla hükümetler tehdit ediliyordu.

 Muhalefet partileri de “işte demokrasi” bu diyerek sivil toplum kuruluşlarını hükümetlere karşı gelmesi için destek veriyordu.

İşte bu oyun bozulmuş oldu.

Bu görüşmenin bir başka olumlu etkisi de  ileride görülecektir. Diğer sivil toplum kuruluşları da sıkıntılarını sokakta değil de devleti yönetenlerle görüşmeler yaparak çözmeye çalışacaktır. Bunu göreceğiz inşallah.

İkinci başlık da Cumhurbaşkanımıza sunulan dosyanın içeriğidir.

TESK Başkanı, görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı’na ilettikleri talepleri şöyle sıralamıştır:

  • Salgın nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar görenlerin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile kullandıkları ve ödeyemedikleri kredi taksitleri bir yıl süre ile faizsiz ertelenmelidir.
  • Kredi kullanamayan esnaf ve sanatkarlara da en az 1 yıl ödemesiz faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.

- Esnaf ve sanatkarlarımıza sağlanan doğrudan nakit ve kira desteği kapsamı genişletilerek devam ettirilmelidir.

- Sosyal güvenlik prim ödemeleri ile vergi, elektrik, su, doğalgaz fatura bedelleri bir yıl süre ile faizsiz ertelenmelidir.

- Kısıtlamalar nedeniyle faaliyetleri durdurulan kahvehane, kıraathane, internet, kafe, kır bahçesi, elektronik oyun salonları, bilardo salonları ve halı saha işletmecileri ile hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi işletmelere müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirilerek faaliyetlerinin başlamasına olanak sağlanmalıdır.

- Ticari araçlar için indirimli akaryakıt imkanı sağlanmalıdır.

- Sigorta prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine imkan sağlayan uygulama 1 yıl süreyle uzatılarak devam ettirilmelidir.

Evet; TESK’in talepleri bunlar…

Yıllardır esnaf için mücadele vermiş insanlardan biri olarak bu ziyareti ve ortaya konulan çözüm önerilerini kıymetli buluyorum.

Bizim de bu konuda çok değişik çözüm önerilerimiz var. Bunları zaman zaman nasip olursa bu köşede zikredeceğim.

Yazımın başında da dile getirdiğim üzere, esnaf; piyasanın, ekonominin can damarı ve vazgeçilmezidir.  

Bugüne kadar esnafımız, kendilerini temsil eden meslek örgütü yöneticileri tarafından iyi yönetilemedi. Yıllardır sıkıntı çekerler.

İnanın esnafımız çok basit ve küçük iyileştirmelerle de çok mutlu olurlar.

Bu vesileyle başta sayın Cumhurbaşkanımız ve TESK Başkanımıza dolayı teşekkür ediyor, görüşmenin piyasada huzura katkı sağladığını da gördüğümüzü ifade ediyorum. İşte en büyük devrim budur; esnafın sokağa dökülmesi değil, onları temsil edenlerin devletin reisi nezdinde talep ihtiyaçları gündeme taşımasıdır. Hayırlı olsun.

Ayrıca;

       Covid-19 sadece esnafımıza değil; işçiye, memura, çiftçiye kısaca tüm halkımıza büyük sıkıntılar vermiştir. Bu sıkıntıların aşılmasında esnafımızın durumunu iyi takip etmek, onların sorunları ile yakından ilgilenmek gerekir.

Bunun için de en büyük görev, çözüm sorumluluğu, esnafın en büyük temsilcisi olan TESK Başkanı sayın Bendevi Palandöken’e düşmektedir.

Bu konuda AHİLİK ahlakı ile ahlaklanmış yönetici ve esnafımıza her zamankinden fazla ihtiyaç vardır.

Yazarın Diğer Yazıları