Yeni Moda Kiralık Elbise

İngiliz Moda Konseyi'nden yapılan araştırmada, modanın dünya genelinde 2.4 trilyon ABD doları değerinde bir sektör olduğu ortaya konulurken modanın İngiltere ekonomisine doğrudan 28 milyar Sterlin katkı sağladığı açıklandı. Dünya genelinde her yıl şaşırtıcı bir şekilde 100 milyar giysi üretiliyor ve bunların % 50'si bir yıl içinde çöpe atılıyor! Atık giysilerin çevresel etkileri ve iklim değişikliğine katkısı konusunda endişeler de had safhaya vardı. Moda, toksik kimyasal kullanımdan su kirliliğine ve israfa kadar dünyanın en kirletici endüstrilerinden biri olarak kabul ediliyor. Okyanuslardaki küresel toplam mikro liflerin% 35'i giysi ve tekstil ürünlerinden kaynaklanıyor. Dünyayı korkutan hesap ise 2050 yılına gelindiğinde, moda endüstrisinin dünyada ki karbon bütçesinin% 25'ini kullanacak olması. ABD’de bir Amerikalı’nın yıllık 81 kg kıyafet giyeceği hesabından yola çıkarak elbiselerin elden çıkarılması halinde karşılaşılacak boyut hesap edilmeye çalışılıyor.

 İngiltere'de  Alarm Bu konuda en dertli ülke İngiltere. Çöp depolama alanlarının giysi ve tekstillerle doldurulması, Birleşik Krallık’ta her yıl tahmini olarak 82 milyon avroya mal oluyor. 2017 yılında İngiltere'deki çöplük alanlarına 235 milyon istenmeyen giyim maddesi atıldı.

“Kıyafet Kiralamak Modanın Geleceği Olabilir” Dünya Ekonomik Forum web sitesinde Nottingham Trent Üniversitesi, Moda Pazarlama ve Markalama Kıdemli Öğretim Üyesi Naomi Braithwaite tarafından kaleme alınan “Kıyafet kiralamak modanın geleceği olabilir.” başlıklı makalede dünyaca ünlü markaların geri dönüşüm konusunu ele almak için önemli bir girişim yapmaya başladığı belirtiliyor. H&M markası tüketicilerinin istenmeyen kıyafetlerini yeniden yerleştiren başarılı bir giysi koleksiyonunu hazırlarken Patagonia firması geri dönüştürülmüş plastik şişelerden polyester yapmaya başladı. [caption id="attachment_13751" align="alignright" width="150"] Naomi Braithwaite[/caption]   Peki, günlük giydiğiniz elbiseyi kiralamayı düşünür müsünüz? Dünya şimdi günlük giysileri tüketicilere kiralamayı tartışıyor. Londra'daki Westfield Alışveriş Merkezi tarafından yapılan son ankette ayrıca giyim kiralamanın gelecekteki kilit bir eğilim olacağını öne sürülüyor. İngiltere'de giyim kiralama pazarının olası değerinin 923 milyon sterlin olduğu tahmin ediliyor. Bunun en somut örneği ise Mud Jeans'te tüketicilerin bir çift organik kot pantolon kiralayabilmeleri. Tüketiciler bir yıl ellerinde tuttukları pantolonları değiştirebilme veya iade etme haklarına da sahipler. ( Hoton Haber Ajansı)

Bakmadan Geçme