AKP 'Türkiye uçuyor' diyor ama esnaf battıkça batıyor

TBMM'de yükselen ses: İktidar hep bir ağızdan 'Türkiye tırmanışta. Türkiye uçuyor.' diyor ama esnaf battıkça batıyor

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "İktidar hep bir ağızdan “Türkiye tırmanışta. Türkiye uçuyor.” diyor ama esnaf battıkça batıyor" dedi.

Toğrul TBMM Genel Kurulunda esnafın ve ekonominin durumuna dikkati çekti.

Hükümet politikalarını eleştiren Toğrul şöyle konuştu:

"İstanbul’da 402 mahalle bakkalıyla yapılan bir araştırmaya göre, salgın sonrası veresiye yazdıranların sayısı yüzde 32,2; veresiye defterindeki borç miktarı yüzde 54,8 arttı. En çok veresiye yazdırılan ürünler nedir biliyor musunuz? Ekmek ve yumurta değerli arkadaşlar.

Sayın milletvekilleri, geldiğimiz noktada yurttaş için bıçak kemiğe dayanmış durumda. İktidar, pandeminin birinci dalgasında iş yerlerini kapattı, işçiler ekmeksiz, aşsız şekilde evlerine gönderildi; esnafın iş yerlerini güvencesiz olarak kapattı, esnafı iflasa sürükledi, daha önce ciddi anlamda sorunları bulunan esnafın, pandemi süreciyle birlikte sorunları daha da derinleşti, “pandemiyle mücadele” adı altında esnaf cezalandırıldı. İktidar hep bir ağızdan “Türkiye tırmanışta. Türkiye uçuyor.” diyor ama esnaf battıkça batıyor.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan diyor ki: “Bazı dostlar bize geldi ‘Dükkanlar kapanıyor.’ dedi, işte rakamlar ortada.” Ama gerçek rakamlar nedir biliyor musunuz değerli arkadaşlar? Sadece 2019 ve 2020 yılında 214 bin küçük esnaf dükkanlarının kepenklerini kapattı. Türkiye’de yaklaşık 6 milyon sokak esnafı var ama bu insanları dikkate alan tek bir yetkili olmadı. Esnaf bu dönem “Dışarı çıkarsak coronadan, evde kalırsak da açlıktan öleceğiz.” diye feryatta bulundu.

Sadece 2019’da 3.406 kişi intihar etti değerli arkadaşlar. Öte yandan sadece 2021 yılı Ocak ayı içerisinde işsizlik, geçim sıkıntısı gibi ekonomik nedenlerle 9 yurttaş intihar girişiminde bulundu, 5 yurttaş hayatını kaybetti. Yine 1-13 Şubat 2021 tarihleri arasında ise 9 yurttaş intihar girişiminde bulundu, 7 yurttaş hayatını kaybetti.

Değerli arkadaşlar, küçük esnaf açısından durum bu ama son olarak da bugün, işçinin yaşadığı ciddi bir sorundan bahsetmek istiyorum: “Kod 29” diye bir garabet çıkarıldı. Son günlerde özellikle işverenler tarafından kod 29 gerekçesiyle birçok insanın, işçinin işine son veriliyor. Kod 29 gerekçesiyle çıkarılan işçi başka bir yerde de çalışamıyor değerli arkadaşlar çünkü yüz kızartıcı suç olarak tarif ediliyor ve insanlar işinden ediliyor."

Bakmadan Geçme