Remzi Ulaş Küçük Esnafa Bir Şey Yok
Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler…Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? 6 Şubat'ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda ? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Kahramanmaraş'ta yüzyılın afetini yaşayan esnaf, 'Afetin Esnafları' yazı dizisine konuştu.
Kahramanmaraş'ta Menekşe Kelle Paça lokantasının sahibi Remzi Ulaş, yaşadıklarını Esnafhabertv.com'a anlatırken, "Depremde devletin güçlü olduğunu hissettik" dedi...
Esnafhabertv.com: Sizi tanıyabilir miyiz?
Remzi Ulaş: İsmim Remzi Ulaş menekşe kelle paçanın sahibiyim. 6 Şubat'ta biliyorsunuz bir deprem yaşadık.Asrın felaketini yaşadık. İşte o gün bugün toparlanmaya çalışıyoruz. Yaşadıklarımız aslında çok felaket acı bir olay oldu. Rabbim tekrarını yaşatmasın inşallah.
Esnafhabertv.com: Ahilik töresi geleneği bu afetlerde karşı bilincin geliştirmesinde nasıl rol oynadı sizce?
Remzi Ulaş: Aslında baktığımız zaman Kahramanmaraş da yeni bir yapılanma oluşuyor depremden önce bu ahilik hakkında bir çalışmamız başkanımız Alican Şentürk isminde bir az önce başkanımız da vardı. Bunu çok aktif hale getirmek istiyordu zaten çocuk halen uğraşıyordu ama biz depremde gördük esnafın rolünü bu Ahi evran geleneğini Türkiye'nin 81 ilinden her esnaf odasının gönderdiği kolileri
yardımlar aldık.
Hepsi sağ olsunlar buradan herkese teşekkür ediyorum. Aslında deprem olsun Afet
olsun burada esnafların rolü çok büyük bunu her zaman takdir ediyoruz. Bizde elimizden geleni yapıyoruz. Esnaf olarak mesela ben 22 gün kapalı kaldım depremde. 22 gün boyunca boş durmadım,gönüllü olarak. Enkazlara gittim, yardım kolisi dağıttım, yoğurt dağıttım, su dağıttım koliler dağıttım yani boş durmadık hiç. Herkesten Allah razı olsun gönderenden yollayandan.
Esnafhabertv.com: Bu afet durumların da sizce esnafların toplumsal rolü nedir? Sonuç olarak afet oluyor ama ertesi gün çalışmanız gerekiyor, tekrar işinizin başınıza geçiyorsunuz falan bununla alakalı anlatmak istediğiniz var mı?
Remzi Ulaş: Depremlerde olsun acil durumlarda olsun şimdi burada asıl konu esnafın rolü çok büyük. Her zamana fedakardır esnaf, gecesi yok gündüzü yok mesela paçacıyım benim gecem gündüzüm yok mesela burada bir esnaf olmazsa yani her yer çöker.
Esnafhabertv.com: Afetler sonrası bu esnaf sanatkarın istihdam konusunda yaşadığı sıkıntılar nelerdir?
Remzi Ulaş: Vallahi şöyle izah edeyim ben 6 Şubat'tan bu yana benim dükkanım 22 gün kapalı kaldı. Burada biz bir ay hiç para görmedik, canımızın derdine düştük. Yakınlarımızı kaybettik, bütün iş yerleri kapalıydı. İş yeri, evsizler, çadır, barınma, gömü bir can derdindeyiz. Yeni yeni toparlandık, ben 22 gün dükkanım kapalı kaldı. 22 gün sonra açtım bir gün paça dağıttım bir gün çorba dağıttım. Burada elimden geleni yaptım fazlasıyla. Yapmaya da devam ediyoruz ama biz küçük esnaf olarak şu ana kadar siyasi görmedik, caddede görmedik siyasilerimizi, seçim oldu hiç biri, iktidar partisinden aday adayı gelmedi. Adayı bırak aday adayı gelmedi ama muhalefetten olsun hepsi geldi. Mesela Sinop'tan bilmem ne adayı mesaj atmış bana hiç tanımadığım, Şanlıurfa'dan bir aday hiç tanımıyorum adamı ya telefona mesaj atmıştı.
Geçmiş olsun bir sıkıntınız var mı? Hiç tanımadığım halde. Finans konusuna
gelince de devletimiz sağ olsun deprem de gördük, devletimizin güçlü olduğunu hissettik, Allah razı olsun ama küçük esnafa hiçbir finans destek görmedik. Şuan kendi ayaklarımızda durmaya çalışıyoruz. Devletten bir 250 bin lira kredi çekmeye yeltendim. Benden 750 bin lira karşılığında ipotek işte iki şahit. Bütün engeller onu da alamadık, küçük esnafa bir şey yok.
Küçük restoran olarak paça çorba satıyorum. Bende KDV %10 çorba mesela atıyorum paça 8 lira, 8 de KDV ödüyorum, tatlı dondurma %1 mesela gerçi tatlı dondurmamı lüks paça çorba mı? Biz şey istiyoruz, adaletli bir KDV oranı istiyoruz. Çünkü yaralıyız, asrın felaketini yedik. KDV oranının %1 e düşmesi lazım en azından bir kaç yıl.
Esnafhabertv.com: Bu afet anında veya sonrasında yaşadığınız duygusal bir anı, hikaye var mı, bizimle paylaşabileceğiniz?
Remzi Ulaş: Hangisini anlatayım bir sürü
Esnafhabertv.com: Aklınıza gelen.
Remzi Ulaş: Deprem anında benim evim 100 yıllık ev. Taban çardak lüks değil tuğlalar kerpiç, tavanlar mertek. İyi bir sallandık bizi bir sağa vurdu bir sola vurdu, bir tabandan vurdu çivilerin sesi geliyor gacır gucur çocuklara sarıldım hakkınızı helal edin öyle bir şeye geldik. Allahım bizi sağ salim çıkardı. İkinci bir konu, benim bir ustam vardı beni yetiştiren Şeref Fidan ustam, Ahmet Fidan ustam bende çok emekleri var. Onlar çağdaş sitesindeydi.
Ben çağdaş sitesine hemen hemen her gün varırdım. Şeref Fidan ustamın 2-3 sesini duydum bağırıyordu adam bir şey yapamıyoruz. Adam bağıra bağıra öldü, dondu öldü soğuktan. Biz buradayız ustam, adam 5 kat altta ses geliyor bir şey yapamıyoruz. Çünkü Maraş da enkaz, can kaybı çok olduğundan herkes can derdine düşmüş, makine yok. Adam 3 gün dayanabildi, ustanın cesedini çıkardık bunu unutamam.
Bu röportaj Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat'ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır.