Depremden Ders Almadık

Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler…Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? Usta Afetin Esnafları… 6 Şubat'ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda ? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Adıyaman'da yıllardır Ramazan Çolak, Afetin Esnafları yazı dizisine konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Depremden Ders Almadık

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kadim kentinin tarihi  M.Ö. 40.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bir kültür mirası olan Adıyaman, binlerce yıldır korkunç savaşlara evsahipliği ve şahitlik etmiştir. Ama muhtemeldir ki, tüm bu savaşlarda Adıyaman, 6 Şubat 2023 tarihindeki depremde sarsıldığı kadar sarsılmamıştır.

Tarihi boyunca tarıma dayalı bir yerleşim merkezi olan Adıyaman, 1960'dan buyana da sanayi kenti olma çabası içindedir ve hayli yol almıştır.

Deprem öncesi resmi kayıtlara göre, Adıyaman ve ilçelerinde  Sanayi Sicil Belgesi almış 558 tesis bulunuyordu. Bu tesislerin tamamı fiili olarak üretim yapıyordu. Sanayi yatırımları içerisinde tekstil sektörüne yapılan yatırımlar ağırlıktaydı... Peki yüzyılın döpreminden sonra kentte durum ne?

Esnafhabertv.com olarak bu sorunun yanıtını bulabilmek amacıyla yollara düştük ve esnafın nabzını tuttuk.

Halıcı Ramazan Çolak, deprem sonrasına ilişkin Esnafhabertv.com'un sorularını yanıtladı...

Esnafhabertv.com: Adınız?

Ramazan Çolak: Adım Ramazan Çolak, ben yeni geldim Geller köyündenim, tam 40 senedir Adıyaman’da esnafım. Bu sene de felaket oldu Adıyaman’da, bu da Cenabı Allah’ın takdiridir. Tabi hasarla çok zorluk çekiyoruz, daha bir paspas atmadık. Zaten orta hasar vermişler, ev de gidiyor. Yani esnaflar zor durumda.

Esnafhabertv.com: Neler yapıp, satıyorsunuz?

Ramazan Çolak: Her türlü halı bende var. El dokumaları var, İran, Malatya var, her taraftan halı geliyor. Şimdi yeni üretim halıları kalanlar yaptırıyor diğerleri yaptırmıyor. Eski tarihi eserler, ben 40 senedir bu işi yapıyorum, bu sene zorluk çekiyoruz biz.

Esnafhabertv.com Bize depremle ilgili unutamadığınız bir hatıranızı anlatabilir misiniz?

Ramazan Çolak: Deprem olduğunda gece saat 4:20’ydi. Millet hep uykudaydı, ben uyanıktım namaza kalkmıştım. E tabi biz çok korktuk. Avludaydık, dışarı kaçtık, çıktık ama 5 gün biz bir aile bir arabanın içinde yattık kalktık. 6. gün biraz etrafımız döşendi, yani çok zorluk çektik. Cenabı Allah kimsenin bu şeyi başına getirmesin. Bu felakettir, millet de ayıkmamış, hala... Eskisinden fazla kötülük devam ediyor. Akıllanmamış.

"BİZ KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULDUK"

Esnafhabertv. com: Siz esnaflar olarak ne yaptınız felaket sonrası?

Ramazan Çolak: Elimizden geleni... Biz de sağımıza solumuza yardım ettik. Ben halâ bir çorba yememişim, kendi kesemden yiyorum. Mesela 4 evimiz vardı, 4 çocuğumuz, şimdi evimiz de gidiyor biz hep kendi kesemizden idare ettik. Cenabı Allah boşa götürmesin biz yardım ettik, hiç yardım almadık.

Esnafhabertv.com: Depremde Ahilik geleneğinin etkilerini gördünüz mü?

Ramazan Çolak: Bize 10 lira yardım geldi, mülkü olanın her birine 10 lira yardım geldi. Yardımı bu... Başka yardım gelmemiş bana, ben bir şey almamışım...

Bu röportaj   Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat’ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır. 

 

 

Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık
Depremden Ders Almadık

Bakmadan Geçme