Esnaf 'borç-faiz altında eziliyoruz' diyor, sesini duyan yok

HDP'li Beştaş: Geçen hafta İstanbul'da da esnaflar 'Borç ve faiz altında eziliyoruz, dükkânlarımızı, mağazalarımızı, lokantalarımızı kapatmak zorundayız.' diyor ve bu sesi duyuramıyor, yandaş kanallar bu sesi vermiyor.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Geçen hafta İstanbul’da da esnaflar “Borç ve faiz altında eziliyoruz, dükkânlarımızı, mağazalarımızı, lokantalarımızı kapatmak zorundayız.” diyor ve bu sesi duyuramıyor, yandaş kanallar bu sesi vermiyor” dedi.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Beştaş, esnafın sorunlarına, ekonomik krize ve iktidarı destekleyen bu konudaki tutumuna dikkati çekti.

Beştaş şöyle konuştu:

“Evet, hakikaten ekonomik kriz temel gündem olmaya devam ediyor. Esnafların sesini duymaya davet ediyorum. Dün Ankara’da da esnaflar eylemdeydi, geçen hafta İstanbul’da da esnaflar “Borç ve faiz altında eziliyoruz, dükkânlarımızı, mağazalarımızı, lokantalarımızı kapatmak zorundayız.” diyor ve bu sesi duyuramıyor, yandaş kanallar bu sesi vermiyor. Cep telefonuna takılmış bir iktidar aklı var; “Cep telefonu varsa ister 24 taksitle alsın ister 36 taksitle o vatandaşın keyfi yerindedir.” diyor.

Bir de çok garip bir tablo yaşıyoruz; Takvim’deki listeyi herhâlde herkes görmüştür, sadece 2 öneriyi söylemek istiyorum -halkın aklıyla alay ediliyor ve halk bunun farkında- diyorlar ki: “Açken markete gitmeyin, açsanız markete gitmeyin ki canınız bir şey istemesin. Aman yanınızda çocuğunuzu götürmeyin ha! Çocuğunuz bir şey ister, satın alamazsınız.” Ya, ekonomik krizde yoksullukla, işsizlikle, açlıkla mücadele yöntemini bu şekilde bulan bir iktidar aklı kaybetmiştir zaten. Diğeri, Temel’in çok sevdiğim bir fıkrası var. Aslında teşbihte hata olmaz. Rivayet bu ya, Temel altını ıslatıyormuş, bir ara psikiyatra gitmiş ve sonrasında arkadaşları onu çok mutlu görmüşler, demişler ki: “Hayırdır Temel, hastalığın bitti mi? Demiş ki: ‘Hayır, hastalığım bitmedi, altımı ıslattığım hâlde mutlu olmayı öğrendim.’

Şimdi, AKP’nin işi bu, diyorlar ki: “Sizin yaşadığınızı biz daha iyi biliyoruz. Siz ‘Açım.’ demeyin, biz sizin tok olduğunuzu biliyoruz. Sizin mutfağınızda dolabınız dolu.” diyor, hâlbuki boş olduğunu biz yaşıyoruz. Bu konuda söylenecek 1 milyon şey var. Vazgeçin bu akıldan. Gerçekleri yaşayanlar bilir.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Genel Kurula hitap ederken “Biraz da esnaf konuşalım, esnaf! Esnafın borçlarını öteleyelim; esnaf perişan, esnaf kötü, esnaf faizin altında eziliyor, biraz da esnaf konuşalım! Çiftçi Tarım Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankasına borçlu; esnaf kira ödeyemiyor, doğal gaz ödeyemiyor, konuştuğumuzu konulara bak!” dedi.

Bakmadan Geçme