Pandemide dağıtılan 46 milyar milli gelirin yüzde 1'i bile değil

HDP'li vekil Pekgözegü, koronavirüs pandemisi döneminde çeşitli kesilere dağıtılan 46 milyar liranın milli gelirin yüzde 1'i bile etmediğini söyledi

 

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, koronavirüs pandemisi döneminde çeşitli kesilere dağıtılan 46 milyar liranın milli gelirin yüzde 1’i bile etmediğini belirtti.

Pekgözegü, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, pandeminin etkilerine ve hükümetin uygulamalarına değindi.

“Sayın Erdoğan, Sosyal Koruma Kalkanı çerçevesinde 46 milyar liralık bir kaynağı karşılıksız olarak bu dönemde, pandemi döneminde halkın her kesimine sunduğunu söylüyor ve bu esnada da müjdeli bir açıklamada da bulunuyor, esnaflara, kafeteryalara ve benzeri kuruluşlara, şahıs firmalarına belli bir destek açıklıyor ve bunu da müjde diye açıklıyor. Şimdi, bu 46 milyar nereden geliyor diye baktığımızda, halka verilen bu destekten 8 milyar TL, 8 milyon haneye verildi, yoksullar için pandemide sosyal yardım olarak hanelere verildi, oradan geliyor. Geri kalan 38 milyar da İşsizlik Fonu'ndan ücretsiz izne ayrılanlara veriliyor, toplamı 46 milyar” diyen Pekgözegü şunları kaydetti:

Devlet İşsizlik Fonunun parasını işsizlere vererek halka bir şey sunmuş değil

“Şimdi, 8 milyon aileye verilenle birlikte 8 milyar ediyor, toplam 46 milyar. Bunların toplamı millî gelirin yüzde 1'i bile değil. Yani İşsizlik Fonu'nun parasını işsizlere vererek devlet halka bir şey sunmuş değil. İşsizlerin kaynaklarını, kumbarasını tüketmiş durumda ve kalkıp "Biz üzerimize düşeni yapıyoruz." diyorsunuz, fakat hayır, üzerinize düşeni yapmıyorsunuz ve bundan üzüntü de duymuyorsunuz, tekrar "Müjde, müjde." diye açıklamalar yapıyorsunuz. Aslında müjde değil de bundan üzüntü duymanız gerekiyor ve açıklamanızı yaparken şöyle demelisiniz: "Halkımızdan özür diliyoruz, halkımıza üzgünüz demek istiyoruz çünkü pandemi sürecinde biz halkımızı koruyamadık."

Açlıktan emziremeyen anneler, çocuk bezi ve maması alamayan evler

Ekonomik krizin ve pandeminin etkilerine değinen Pekgözegü, “Açlıktan emziremeyen anneler var ülkede, çocuk maması alamayan, çocuk bezi alamayan naylonla çocuğunu bezleyen evler var. Elektrikler kesik, sobalar yanmıyor, doğal gaz kesik. Öyle çok sorun var ki 10 milyonu aşkın insan işsiz, derin bir yoksulluk var ve bu derin yoksulluk karşısında sizin halka verdiğiniz aslında hiçbir şey yok ama en ufak bir hicap da duymadığınızı görüyoruz. Bir an önce Hükûmeti -bir yıla yaklaştı- pandemiye karşı gerçek önlemler almaya davet ediyoruz, gerçek bir desteği pandemi için halka sunulmasını burada tekrar hatırlatıyoruz. Bunlar müjde değil, bu yapılanlar aslında birer kırıntı, sorumluluklarını bu Hükûmet yerine getirmemiştir” dedi.

Bakmadan Geçme