Şükrü Akkuş, Türkiye'nin Finali Böyle Olmamalıydı

Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler…Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? 6 Şubat'ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda ? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Şanlıurfa' da yüzyılın afetini yaşayan esnaf, 'Afetin Esnafları' yazı dizisine konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Şükrü Akkuş, Türkiye'nin Finali Böyle Olmamalıydı

Şanlıurfa'nın ünlü kebapçısı Şükrü Akkuş Esnafhabertv.com'un sorularını yanıtladı..

Esnafhabertv.com: Sizi tanıyabilir miyiz?

Şükrü Akkuş: Ben Şükrü usta bayram lokantasının işletmecisiyim. 1975 den bu yana mesleği yapmıyorum lokantacılığı yapmıyorum. Lokantacılığın bütün dalı benim aşçıları kebapçıları ocakçıları her şeyi benim işim benim mesleğim onun için (00:26)hepsi benim mesleğim. Kendim işletiyorum kendim çalışıyorum.

Esnafhabertv.com: Afetlere karşı bilincin oluşmasında ahilik geleneğinin nasıl bir etkisi oldu sizce?

Şükrü Akkuş: Allah bir daha hiç kimseye yaşatmasın. Bir Deprem oldu deprem çok sıkıntılı herkes evinde saat 4:17 de uyandığımızda da baktık ki neredeyse bina başımıza yıkılacaktı.

O gece de çok yağmur kâr kimi ayakkabısız kendini dışarı attı, kimi üstünde bir şey olmadan kendini dışarı attı. Onun için Allah bir daha bunu devletimize milletimize bir daha yaşatmasın çok zor bir gündü bizim için.

Esnafhabertv.com: Afet durumunda siz ve esnaflar olarak neler yaptınız?

Şükrü Akkuş: Bizim yerimiz tek katlı olduğu için biz dedik ki ne yapabiliriz ancak insanları kendi dükkanımızda, dışarda çok yağan yağmur çok yapan kâr onun için dedik ki biz ancak dükkan da insanlarımızı alabileceğimiz kadarı ı alalım. 2 gün biz herkesi buraya açtık. 2 gün halkı ağırladık. Onun için onu yapmakta bizim görevimi. Bu minnet değildir görevdir. Böyle şeylerde savaş olsun afet olsun bunun için Türk milleti hep daima birdir.

Esnafhabertv.com: Afet sonrası finans üretim istihdam konularında yaşadığınız sıkıntılar neler esnaf olarak?

Şükrü Akkuş: esnafla problemler yaşadık bu zamlar hiç durmuyor. Onun için işçi ile bugün gidiyorsun bir şey alıyorsun bir lira, yarın 1.5 lira öbür gün iki lira biz ne yapacağımızı bilmiyoruz yani onun için şaşırmış durumdayız. Bir zam gelir %300 olur %500 olur ama durur. İnsanlar kendini ona göre ayarlar biz her gün gelen zaman göre caresisiz.

Esnafhabertv.com: Bu afet durumu üretiminiz, istihdamınızı, finansınızı nasıl etkiledi?

Şükrü Akkuş: Etkiledi tabi ki. İnsanlar önceden yaz günü çok yabancı gelirdi. Şimdi yaz Urfa afet yedi Urfa deprem yedi Urfa sel yedi Urfa o yedi bu yedi. Bu sene sıkıntı oldu bu sene çok yabancı gelmedi. Onun için esnaflar sıkıntılı yani.

Esnafhabertv.com: Bu sorunların çözümü için neler yapıldı?

Şükrü Akkuş: Bize hiç bir şey yapılmadı bunu özellikle belirteyim hele yerel yönetimler bir şey yapmadılar. Devlet zaten 11 şehir bir an da yıkılırsa devlet ne yapsın hiç bir şey yapamaz. Ne olur yetişebileceğim yerlere yetişir yapar elinden geldiği bu kadar yani ama bizim şikayetimiz yerel yönetimler çok sıkıntılı.

Razı değiliz yani. 2 gün ben burada benim gibi bir çok esnaf halkı ağırladı. Bir yetkili görmedik bir milletvekili görmedim bir belediye başkanını görmedik. en azından biz insanları ağırladığımız da bu bir masraftır bir an da 300-400 kişi buranın içine girerse onu iki gün boyunca ağırlıyorsun bu da bir gider yani ama biri gelip de
teşekkür edelim demedi. Onun için biz bunlardan dolayı sıkıntılıyız.

Esnafhabertv.com: Siz ve esnaflar olarak deprem sonrası neler yaptınız?

Şükrü Akkuş: Biz halka deprem sırasında yardımcı olduk. Halka biz sıcak mekan açtık sıcak çorba verdik sıcak çay verdik. 2 gün burada insanları ağırladık. Bizim yukarı da şark odalarımız var 8-10 tane her biri 20-30 kişi alıyor. 2-3 gün biz onları burada ağırladık yani bizim elimizden gelen bu biz devlet değiliz sonuçta.

Esnafhabertv.com: Buradan yetkililere söylemek istediğiniz?

Şükrü Akkuş: Kırgınım ben daha doğrusu bütün Urfa’nın yerel yetkisi ben tanır beni bilir. Ben şimdi telefon açıyorum bir yetkiliye ulaşamıyorum, yok. O gün aradım bir yerel yönetimlerden birini. Asistanıma dedim bir şey söyleyeceğin bir şey diyeceği benim Şahsi işim değil. Adam dönmedi adama mesaj gönderdim dönmedi. Aracı gönderim dönmedi. Benim zaten yerelden beklentim yok ki. Halkın beklentisi yok ki. Yerel yönetimler çok kötü biz şikayetçiyiz yani.

Esnafhabertv.com: Bu afet durumunda ve sonrasında ahilik töresinin etkiler neler oldu?

Şükrü Akkuş: Şimdi en büyük sıkıntımız insanlar binaya giremedi. Çoğu ev yıkık durumunda insanlar bugün nereye gider köylere gider tek katlı evlere gider. Oda yetersiz yani bugün bir dönüm  olan yer 1000m dediğimiz ölçüm şu anda bir trilyon. Kim alacak ben alırım sen alamadın öbürü alamadı öbürü alamadı. Sıkıntı, Her gün zam her gün zam her gün zam. Yevmiye ile çalışan insan ne yapar. Kiracı ise 1-2 lira olan kira 10-15 lira oldu. Ne olur yani böyle bir yaşantı yok böyle bir dünya yok onun için biz sıkıntıdayız. Bizimle çalışanlar sıkıntı da biz onlara gerek şeyi alamadığımız için aylıkları da ödeyemiyoruz. Bir sigorta 5 milyar ne olacak,
nereye kadar gidecek.

Esnafhabertv.com: Afet anında veya sonrasında yaşadığınız sizi etkileyen bir olay anlatır mısınız?

Şükrü Akkuş: Onları anlatmak çok kötü gündü çok kötü bir zamandı arkasından bir de sel burdu. Mesela o Hamidiye kavşağında 7 kişi alt geçitin altında öldü. Köprü alt geçitinin altında öldü. Yıllardır o yukardan gelen suyu kesemediler. Yol yaptılar kesemediler, sel oldu kesemediler. Bunun bir yolu yok mu? Bunu kesemediler mi? Ben bu şehrin çocuğuyum ben 58 yaşındayım.

Ben o suyun nereden geldiğini biliyorum ama yönetimler bilmiyor heralde önemsemiyorlar. O için yazık bu memlekete yazık bu şehre yazık bu ülkeye yazık. Bu ülkenin finali bu olmamalıydı.Bu ülkenin daha güzel yerlere gelmesi lazım. Hepimizin güzel yaşaması lazım hepimizin refah içinde yaşaması lazım. Biz hepimiz çok kötü durumda. Asgari ücret alıyorsun, asgari ücretin yükselmesi çözüm değil, asgari ücretin yükseldiği günün ertesi gün zamlar arka arkaya geliyor o zaten bir günde eriyip gidiyor.. Kalıcı bir çözüm böyle olmaz hepimiz ülkemizden çok ümitliydim ben ama şu anda benim çocuklarım bana diyor ki baba biz ne
yapacağız. Beni kızım var oğlum var. Ülkemiz artık geleceği yok niye böyle oldu neden böyle oldu onu hiç kimse çözemiyor.

Bu röportaj   Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat’ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır. 

Bakmadan Geçme