Türkiye 70 cente muhtaç oldu, yakışıyor mu?

CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, 'İşte geldiğiniz nokta, Türkiye 70 cente muhtaç oldu. Yakışıyor mu? Size yakışıyor mu? Türkiye'ye yakışıyor mu? Bu çiftçiye, bu esnafa yakışıyor mu? Üniversitelerimize yakışıyor mu?'

CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, “İşte geldiğiniz nokta, Türkiye 70 cente muhtaç oldu. Yakışıyor mu? Size yakışıyor mu? Türkiye'ye yakışıyor mu? Bu çiftçiye, bu esnafa yakışıyor mu? Üniversitelerimize yakışıyor mu?”

TBMM Genel Kurulunda esnafın ve çiftçinin sorunlarını dile getiren Kayan, şunları kaydetti:

“Başta söylemiş çiftçiyim diye. 80 kilogram gübre atılır 1 dekara buğday için. Bu 80 kilogram gübrenin, kilo fiyatı 3 liradan yapın hesabını, 240 liradır. 200-250 lira da "icar parası" dediğimiz kira parası; 450-500 lira olur. Değerli arkadaşlar, bunun 250-300 lirası da ilaç parası, yakıt parası ve makine amortisman ücretidir, etti mi size 650-700 lira. 300 kilo alacak buradan. 300 kiloyu 2 lirayla çarptığınız zaman -buğdayın kilosu 2 liradır, şimdi daha da aşağıya düştü- 600 liradır. 750 liraya mal edilen bir buğdayı 600 liraya satarsa bu çiftçi nasıl kâr edecek, bana bir izah edin. Bunun yolu nedir? Değerli arkadaşlar, biliyorsanız söyleyin, ben de gidip bölgemdeki çiftçilere bunu anlatacağım. Çiftçilerimiz her yaptıkları işten zarar ettikleri için bu işi bıraktılar. Böyle mi olması lazım bu iş. On dokuz yılda buraya mı geldiniz, ülkeyi buraya mı getirdiniz? Peki, ne kazanıyorsunuz bundan? İşte geldiğiniz nokta, Türkiye 70 cente muhtaç oldu. Yakışıyor mu? Size yakışıyor mu? Türkiye'ye yakışıyor mu? Bu çiftçiye, bu esnafa yakışıyor mu? Üniversitelerimize yakışıyor mu? Bir söyleyin bize değerli arkadaşlar.”

Bakmadan Geçme