Zincir marketlere verilen destek esnaftan niye esirgeniyor?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a 'Devlet tarafından zincir marketlere sağlanan destekler küçük esnafa hangi gerekçeyle sağlanmamaktadır?' sorusu yöneltildi

 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “Devlet tarafından zincir marketlere sağlanan destekler küçük esnafa hangi gerekçeyle sağlanmamaktadır?” sorusunu yöneltti. 

Bayraktutan, Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yerel ve ulusal zincir marketlerin kuralsız büyümesi küçük esnafın yok olmasına sebep olmaktadır. Büyük perakendecilerle rekabet etmek zorunda kalan küçük işletme niteliğindeki esnafın durumu özellikle son yıllarda daha olumsuz hale gelmektedir. 

Ülkemiz genelinde küçük esnaf ekonomik kriz ile mücadele ederken pandemi koşullarının da baskısı ile günden güne kepenk kapatma noktasına geldiğini ifade etmektedir. Son zamanlarda gittikçe artış gösteren ve işlerini durdurma noktasına getiren zincir marketlerin yayılma alanına ve çalışma sürelerine düzenleme getirilmesi gerekmektedir.”

20 yılda bakkal sayısı yüzde 57 azaldı 

“Türkiye Bakallar ve Bayiler Federasyonunun yaptığı bir araştırma, son 20 yılda bakkal sayısı yüzde 57 oranında azaldığı, market sayısının ise yüzde 1000 oranında arttığını göstermektedir. 

Anayasa'nın 173'üncü maddesinin 'devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır' ifadesi gereğince bugün sayıları 4 milyonu bulan esnaf ve sanatkarların korunması ve yaşatılması için Zincir marketlere karşı mahalle esnafının korunması ve desteklenmesi için gerekli düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.”

Bakan Pekcan’a sorular

Bayraktutan, Bakan Pekcan’a şu soruları yöneltti:

- Sadece 2020 yılında sadece Artvin ilinde Ticaret Sicili Müdürlüğü işlem sayılarına göre Kuruluş, Tasfiye, Terkin, Acentelik, Değişiklik gibi 210 adet işlem gerçekleştiği bilgisi ışığında; son 10 yılda iller itibarıyla zincir market kuruluşu sayıları ile küçük esnaf kapanma sayılarını listeler misiniz? 

- Bir il veya ilçede zincir market kurulabilmesi için gerekli kriterler nelerdir? 

- Devlet tarafından zincir marketlere sağlanan destekler küçük esnafa hangi gerekçeyle sağlanmamaktadır? 

Sadece 25.000 nüfuslu Artvin ili merkez'de bile 20'ye yakın zincir market olduğu bilgisi ışığında; aynı ilçede hatta mahallede nüfus yoğunluğuna göre zincir market açılması adına küçük esnafı koruyacak nitelikte bir kriter getirilecek midir? 

- Küçük esnafı koruyucu ve destekleyici politikalarınız nelerdir? Pandemi koşulları da dikkate alınarak Kamuoyuyla paylaşır mısınız? 

Bakmadan Geçme