'Sarayın 5 müteahhidine değil esnaflara destek verilsin'

CHP'li Bulut: 'Ekonominin en önemli ayağının birini oluşturan esnafların durumunu iyileştirmeye, desteklemeye, varlığını devam ettirmek için gerekli tedbirleri almaya bu ülke ekonomisinin geleceği için mecburuz. Sarayın 5 müteahhidine değil, esnaflara destek vermek lazım.'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Ekonominin en önemli ayağının birini oluşturan esnafların durumunu iyileştirmeye, desteklemeye, varlığını devam ettirmek için gerekli tedbirleri almaya bu ülke ekonomisinin geleceği için mecburuz. Sarayın 5 müteahhidine değil, esnaflara destek vermek lazım.” ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Bulut, “Vatandaşın birinci derdi pandemi değil diye söylemiştim; işsizlik yüzde 30'ları bulmuş durumda, mutfak enflasyonu da yüzde 30'ları bulmuş durumda. Burada, pandemi döneminde esnafın BAĞ-KUR ödemesini geri çekmek lazım, SSK primlerinden ve vergilerden -ileri tarihte ödenecekler dâhil olmak üzere- muaf tutulması lazım” dedi.

Kira stopajı bu dönemde kaldırılmalı

Özellikle de kira stopajının bu dönemde kaldırılması gerektiğini dile getiren Bulut, “Kirayı ödeyemeyen esnaf kira stopajını nasıl ödesin? Eğer burada ekonomiyle ilgili bir beka konusu varsa ekonominin bekası esnaftır. Esnaf siyasetin bir öznesi olamaz, esnafın siyaset üstü olması gerekiyor çünkü esnafın borçlarının bugün silinmesi sorunu çözmeyecek, iş yapamayan esnafın mutlaka bu tarihler dönemi boyunca olan vergilerinden muaf tutulması lazım” diye konuştu.

Bulut sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonominin en önemli ayağının birini oluşturan esnafların durumunu iyileştirmeye, desteklemeye, varlığını devam ettirmek için gerekli tedbirleri almaya bu ülke ekonomisinin geleceği için mecburuz. Sarayın 5 müteahhidine değil, esnaflara destek vermek lazım.”

Sayın Cumhurbaşkanı yine esnaflara yönelik bir paket açıkladı. 3 milyon TL'nin altında cirosu olanlara en fazla 40 bin lira yardımda bulunulacağı ifade edildi ciro üzerinden. Daha önce yaptıkları gibi üç ayda 1.000 lira kira yardımı veya kredilerin uzatılması gibi bu yardım da sorunu çözecek bir yardım değil, bu yardım da adaletsiz bir yardım. Tüm esnaflara aynı oranda destek verilmesi lazım ve kapalı olduğu dönemlerde BAĞ-KUR ve vergilerin alınmaması gerektiğini tekrar ifade ediyorum.

Esnafın sorunlarını gündeme getiren Burhanettin Bulut, “Meclisin ara vermesi fırsatıyla bu esnaflarımızı Türkiye'nin değişik illerinde gezdik. Onlarla yaşadığı sorunları dile getirdik "Nedir sorunlarınız, on aydır ne yiyorsunuz, ne içiyorsunuz, karnınız doyuyor mu, evinizin geçimini sağlıyor musunuz?" diye ancak bir dokunduk bin ah işittik. Birçoğunun evinde elektriği kesik durumda.” ifadesini kullanmıştı.

Bakmadan Geçme